Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.
Снимка: БГНЕС

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена тук, информацията идва от украинската национална телевизия.

От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем, че БТР-ите са описани като дронове, които „с нищо не са помогнали на Украйна“.

"100 БЪЛГАРСКИ БТР СА ВЗРИВЕНИ ОТ РУСКИ ДРОНОВЕ КАЗА УКРАЙНА!!

ТАЗИ СУТРИН Е СТАНАЛА АТАКАТА!

100-ТЕ БЪЛРГАРСКИ ДРОНОВЕ СА ВЗРИВЕНИ И НЕ ПОМОГНАХА С НИЩО НА УКРАЙНА!

ТОВА ПРЕДАДЕ УКРАИНСКАТА НАЦИНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ!", пише в сайта suprotiva.eu (без редакторска намеса - б.р.). Използваната снимка пък е с логото на в. "Сега".


Според написаното, става въпрос за БТР-ите, които парламентарната комисия по отбрана в България одобри на 19 юли 2023 г. да бъдат предоставени на Украйна, а два дни по-късно решението бе подкрепено и от Народното събрание със 148 гласа “за”, 52 “против” и нито един “въздържал се”.  

ТВЪРДЕНИЕ: 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна

Предоставянето на бронираната техника, която не се използва от МВР, е било договорено при посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България през миналия месец. 

Едва на 4 август 2023 г. Министерският съвет одобри проект на Споразумение между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това означава, че няма как българските БТР-и да са били взривени в Украйна на 28 юли, тъй като те още не са били изпратени.

Вчера, 22 август, пък стана ясно, че тепърва трябва да бъде сключено споразумение между МВР на България и Министерството на отбраната на Украйна. Очаква се машините да бъдат предадени на Киев през есента - това стана ясно в рамките на визита на българския министър на отбраната Тодор Тагарев в Украйна.

Проверка в сайта на Украинската национална телевизия също показва, че няма никаква информация за взривяването на 100 български БТР-а нито на 28 юли 2023 г, нито преди или след това. Подобна информация няма и в други украински медии.

Проверката ни показва, че Въоръжените сили на Украйна също не съобщават в официалния си канал в Телеграм, използван от украински и чужди медии за информация за развитието на бойните действия, за взривени български БТР-и.

Заключение

Твърдението, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна на 28 юли, е НЕВЯРНО. Няма как подобно нещо да се е случило с българските БТР-и, тъй като те все още не са били изпратени на украинската страна. Министерският съвет на България одобри изпращането им едва на 4 август. Вчера, 22 август, стана ясно, че машините още не са предадени на Киев заради липса на споразумение между МВР на България и МО на Украйна.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00

Не е вярно, че БДЖ предлага безплатен годишен абонамент за 2,35 евро

През последните няколко седмици в социалните мрежи набира популярност публикация, в която се твърди, че Българските държавни железници откриват лятна промоция. "Безплатен абонамент за година само за 2,35 евро. Офертата е валидна за всички жители на България", се казва в публикацията. Твърдение: БДЖ предлагат "безплатен" абонамент за една година за..

публикувано на 17.07.23 в 06:00
Украински бежанци чакат куфарите си на летището в Цюрих, 22 март 2022 г.

Гони ли Швейцария украинските бежанци през март?

Споделена повече от 1400 пъти публикация във Фейсбук твърди, че на украинските бежанци с "автомобили и пари" в Швейцария не се дават помощи, както и че са със статус S, което означава, че всички те трябва да напуснат страната до края на март 2024 г. (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: До края на март 2024 г. украинските бежанци трябва да..

публикувано на 13.07.23 в 06:00