Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС одобри проект на споразумение между МВР и МО на Украйна за БТР-ите

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри проект на Споразумение между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. 

Предстои министърът на вътрешните работи да проведе преговорите и да подпише споразумение.

Предоставянето на транша от военна помощ - около 100 бронирани машини - от България на Украйна бе договорено в рамките на краткото посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в България в началото на месец юли.

Става въпрос за пробни транспортьори с отпаднала необходимост, които МВР никога не е използвало, а през последните 25 години плаща за поддръжка и съхранение. Машините се предоставят на украинската армия заедно с въоръжението и резервните части.

Споразумението, одобрено от кабинета с вчерашна дата, дава възможност за временно прилагане от датата на подписването му до влизането му в сила след ратификация от Народното събрание. Така министерският съвет на практика изпълнява решението на Народното събрание за допълнително предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, за което гласуваха депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Против бяха от БСП и партия "Възраждане".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна