Доларът опитва плаха стабилизация след петъчно драматично понижение до триседмични дъна

Днес щатският долар опитва слабо повишение от триседмичните дъна, ударени в петък след много лош доклад за заетостта в САЩ през май, който накара инвеститорите да изключат възможността за повишение на американските лихви на заседанието на Фед на 14-ти и 15-и юни.

Според Департамента по труда американската икономика успя да генерира през май едва 38 хиляди нови работни места - най-слаб растеж на заетостта от пет и половина години насам и далеч под средните прогнози за повишение с около 160 хиляди. След много разочароващия доклад пазарните участници вече виждат шанс от едва 4% за вдигане на американската основна лихва още този месец, докато вероятността за подобна мярка на заседанието през юли беше намалена от около 50% до 30%.

Драматичната промяна на очакванията за бъдещата краткосрочно лихвена политика на Фед доведе до агресивни разпродажби на "зелените пари" и в петък т.нар. "индекс на долара" се обезцени с 1,6% спрямо останалите шест основни валути до дъно от 93,855 пункта - най-ниско негово ниво от 12-ти май.

Днес има предпазливо прибиране на печалби на част от "късите" доларови позиции, тъй като вниманието на финансовите пазари се насочва към предстояща от 19:30 ч. реч на президента на Фед Джанет Йелън. Инвеститорите ще следят внимателно в каква степен петъчните много слаби данни за растежа на заетостта в САЩ през май ще повлияят върху настройката на Йелън относно перспективите за повишение на американските лихви на едно от двете следващи заседания на Фед (през юли или юли).

В очакване на изказването на Джанет Йелън, доларовият индекс нарасна предпазливо с 0,2% към 94,24 пункта, като "зелените пари" регистрират предпазливо повишение най-вече спрямо японската йена и британската лира.

Доларът поскъпна към 107,28 йени от петъчно едномесечно дъно около 106,35 нивото след коментари на японски официални представители, целящи да ограничат подновеното от началото на юни поскъпване на местната валута.

Йошихиде Суга, който е главен секретар на кабинета на японския премиер, заяви, че той очаква властите в страната да предприемат решителни действия, за да ограничат спекулативните движения на валутния пазар, когато това е необходимо и добави, че стабилността във валутните обменни нива е "извънредно важна".

Заместник-финансовият министър по международните въпроси - Масацуку Асакава, който се счита за най-властния "валутен бюрократ" в Япония, пък подчерта, че неговото министерство след много внимателни и отблизо движенията на валутните пазари.

Междувременно британската лира се понижи по-рано през деня с около 1% до триседмично дъно от 1,4352 долара (най-ниско ниво от 16-и май) след оповестяване на последна серия от проучвания на общественото мнение, показващи, че кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз (Brexit) набира все по-голяма скорост преди важния референдум в страната на 23-ти юни, изпреварвайки британските гласоподаватели, които са за оставане в рамките на съюза. В същото време еврото поскъпна до 4-седмичен връх от 0,7905 паунда с поглед към неговия важен бивш връх около 0,7946 нивото от 4-ти май.

Основната валутна двойка евро/долар пък се търгува в тесен диапазон между 1,1370 и 1,1330 нивата - недалеч от петъчния триседмичен връх за единната валута от 1,1374 долара. Инвеститорите останаха безучастни на днешни данни,  показващи рязко понижение на индустриалните и промишлени поръчки в Германия през април, както и на последно проучване на компанията Sentix, което обаче отчете изненадващ ръст на инвеститорските нагласи в еврозоната през юни до 6-месечен връх.

При липсата на значими икономически индикатори от САЩ, вниманието на инвеститорите остава насочено към предстоящото от 19:30ч. изказване на президента на Фед Джанет Йелън на форум във Филаделфия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25