Доларът остава под негативното влияние на изненадващо слабия растеж на икономика на САЩ през второто тримесечие

Щатският долар не се впечатли от днешния позитивен доклад за потребителските разходи в САЩ, оставайки под негативното влияние на петъчните предварителни данни на Търговския департамент, показващи изненадващо слаб растеж на американската икономика през второто тримесечие след анемичното начало на годината.

Доста слабото представяне на водещата световна икономика през първото полугодие отново намали рязко шансовете за повишение на основната лихва на Фед през септември и дори възможността за предприемане на подобна стъпка до края на годината. Фючърсите на федералната фондова лихва вече търгуват на едва около 12% вероятността за вдигане на лихвата на заседанието през следващия месец спрямо 18% преди да станат факт слабите данни за БВП на САЩ. Понижение към 38% от около 50% бележи и вероятността за повишение на основната лихвена ставка през декември.

Това кара участниците на валутния пазар да продължават и днес да ликвидират "дълги" доларови позиции, като т.нар."индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути се понижи до близо 6-седмично дъно от 95,10 пункта - най-ниско негово ниво от 24-и юни, когато шокиращата новина, че британците са гласували за напускане на ЕС, причини паническо бягство в долари и японски йени и агресивни продажби на британски лири и евро.

                                                                                                                        Графика на индекса на долара

Снимка

Еврото поскъпва с 0,51% към нов 5 и 1/2-седмичен връх от 1,1220 долара, пробивайки над 1,1200 нивото за пръв път от 24-ти юни насам, след като единната европейска валута намери известна подкрепа от малко по-добри от очакваното данни за производствените цени в еврозоната и от доклад, показващ понижение на испанската безработица към 7-годишно дъно. Сега важната близка техническа зона на съпротива пред еврото е разположена около 1,1228/36 областта (важна 100-дневна пълзяща-средна и 61,8%-та корекция на драматичния негов спад на 24-ти юни от 1,1427 долара до дъното около 1,0909 долара, ударено след вестта за Brexit).

Основна причина за днешната подновена обща слабост на "зелените пари" е рязкото поскъпване на японската йена, британската лира и австралийският долар.

Японската валута нараства с 1,12% към триседмичен връх от 101,18 йени за един долар и с 0,62% спрямо еврото към триседмичен връх от 113,54 йени, след като японското правителство одобри толкова чакания от финансовите пазари пакет от нови мерки, стимулиращи икономиката на страната , в размер на 28,1 трлн. йени. Инвеститорите обаче останаха разочаровани от финансовия пакет, представен от премиера Шиндзо Абе, тъй като се оказа, че директните държавни разходи до края на настоящата фискална година (на 31-ви март 2017-а) ще бъдат за едва 4,6 трлн. йени.

Британската лира също поскъпва изненадващо силно с 1,1% към триседмичен връх от 1,3324 долара въпреки поредно проучване, потвърждаващо негативния ефект от Brexit върху бизнес климата на Острова. Индексът PMI, измерващ строителната активност във Великобритания, се понижи през юли до 7-годишно дъно от 45,9 пункта спрямо 46,0 пункта през юни, но при очаквания за по-драматично влошаване до 43,8 пункта. Това по-сдържано от прогнозите забавяне на строителната активност даде мотив за прибиране на печалби от "къси" позиции в паунди преди очакваното в четвъртък понижение на основната лихва на Английската централна банка до ново рекордно дъно от 0,25%.

Австралийският долар също реагира на принципа "продавай при слухове, купувай при факти" и поскъпва с 1,28% към триседмичен връх от 0,7637 щатски долара, тъй като по-рано днес Централната банка на Австралия понижи, но напълно очаквано, основната си лихвена ставка до историческо дъно от 1,50%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25