Влошаване на британската строителна активност през юли до 7-годишно дъно

Активността в строителната сфера на Великобритания се сви през юли с най-силно темпо от седем години насам на фона на нарасналите опасения за влошаване на икономическите условия в страната след вота в подкрепа за Brexit, показва проучване на агенция Markit.

Индексът PMI, измерващ строителната активност на Острова, се понижи през юли до 45,9 пункта от 46,0 пункта през юни, но при очаквания за по-драматично влошаване до 43,8 пункта. Въпреки доста по-скромното от прогнозите понижение, индексът удари най-ниско ниво от юни 2009-а година и остава за втори пореден месец под важното ниво от 50,0 пункта (водораздел между експанзията и свиването на строителната индустрия), след като през юни се срина под тази ключова бариера за пръв път от април 2013 година.

Агенция Markit отбеляза, че строителните компании посочват по-слабите поръчки като продължаващ негативен фактор, действащ като спирачка пред тяхната бизнес активност през юли.

Несигурността след референдума, на който британците гласуваха за напускане на ЕС, е основен фактор, натежаващ върху бизнес дейността през юли и по-специално върху строителството на обекти с търговска цел, отбеляза Тим Муур, икономист от агенция Markit.

Строителният PMI индекс през юли е първото проучване, което се проведе изцяло след референдума на 23-ти юни и данните потвърждават ясно загубата на инерция след второто тримесечие на 2016 година, водена от стръмен и ускорен спад в строителството на търговски обекти до най-ниско ниво от шест и половина години насам. Намалените обеми на нова работа, която да замести завършените строителни проекти, са допринесли за спад на заетостта в строителството за пръв път от малко повече от три години насам, допълни той.

Жилищното строителство също отчита понижение със солидно темпо, но нивото на свиване отслабна през юли спрямо юни, посочи Тим Муур.

Агенция Markit обаче отбеляза, че строителните фирми и техните клиенти са възприели по-скоро "изчаквателна позиция", отколкото да се откажат напълно от техните проекти.

Британската лира реагира позитивно на по-сдържания от очакваното спад на строителния PMI индекс за юли, поскъпвайки с 0,45% към часови връх за деня от 1,3242 долара, докато еврото отстъпи от днешния си връх около 0,8491 паунда, връщайки се леко назад към 0,8460 нивото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10