Разочароващо слаб растеж на икономиката на САЩ през второто тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската икономика нарасна изненадващо слабо през второто тримесечие след анемичен растеж в началото на годината, тъй като слабите бизнес инвестиции компенсираха в голяма степен доста солидното повишение на потребителските разходи, показва предварителна оценка на Департамента по труда.

Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през второто тримесечие с едва 1,2% на годишна прогноза при средна прогноза за ускоряване на растеж към 2,6%. В същото време Департамента по труда ревизира надолу окончателните данни за растежа на БВП през първото тримесечие до 0,8% от 1,1% и направи възходяща ревизия на икономическия растеж през 2015-а година до 2,6% от 2,4%.

Потребителските разходи, които са основен двигател на икономиката, се повишиха през второто тримесечие с цели 4,2% след техен слаб растеж с 1,6% в началото на годината (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,5%). Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика. Въпреки че очакванията бяха за още по-добър растеж от 4,4 на сто, повишението на потребителските разходи с 4,2% е най-доброто от края на 2014-а година, като разходите за покупки на стоки нараснаха с цели 6,8%, докато тези за услуги - с 3 на сто.

На другия полюс обаче са бизнес инвестициите, които се свиха през второто тримесечие с 2,2% след спад с 3,4% в началото на годината. Инвестициите за оборудване се понижиха с 3,5% след спад с 9,5% през първото тримесечие, докато инвестициите за бизнес строителство се свиха с цели 7,9% след анемичен растеж с 0,1% през предходното тримесечие. В същото време инвестициите в жилищния сектор също отчетоха солидно понижение с 6,1% след техен здрав растеж със 7,8% през трите месеца до края на март, докато правителствените разходи се свиха с 0,9% след растеж с 1,6% през първото тримесечие.

Именно слабите данни за бизнес инвестиции са причина за доста по-слабо от очакваното представяне на икономиката на САЩ през пролетта след неубедителното началото на годината.

                                                                                                                                         Графика на БВП на САЩ

СнимкаИзносът през второто тримесечие се повиши с 1,4% (след спад с 0,7% през първото тримесечие), докато вносът се сви с 0,4% (след понижени е с 0,6% в началото на годината), което означава, че международна търговия е добавила 0,23% към растежа на американската икономика.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през второто тримесечие с 1,9% (при очаквания за растеж с 2 на сто) след повишение с едва 0,3% през периода януари - март (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,2%), докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 1,7%, съвпадайки с очакванията, но след растеж с 2,1% през първото тримесечие (възходяща ревизия от повишение с 2,0%).

Слабият икономически растеж за второ поредно тримесечие от началото на годината може да дерайлира намерението на Федералния резерв за поне еднократно повишение на основната лихвена ставка до края на годината. Доста по-слабият от очакваното растеж на БВП на САЩ може също така да превърне въпроса за състоянието на американската икономика в една от основните теми по време на президентската кампания в страната.

Щатския долар реагира негативно на слабите данни за БВП, задълбочавайки своето понижение спрямо останалите основни валути, което стартира по-рано тази седмица след заседанието на Фед.

"Зелените пари" се понижават с цели 2,33% към ново двуседмично дъно от 102,62 йени, като в същото време еврото поскъпва с 0,7% към двуседмичен връх от 1,1160 долара, отправяйки поглед към неговите важни бивши върхове около 1,1186/64 областта (върхове от 5-ти и 14-ти юли).

Британската лира също поскъпва, но по-скромно, обратно към нейния вчерашен връх от 1,3248 долара, докато швейцарският франка вече нараства с близо 1%, достигайки триседмичен връх спрямо долара около 0,9715 франка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10