Спад на паунда след заседанието на АЦБ и стабилизация на долара преди утрешния доклад за американския трудов пазар

Британската лира се намира под нов натиск от продажби на валутния пазар, след като инвеститорите бяха изненадани от серията агресивни мерки, предприети от АЦБ в опит за ограничаване на щетите, които Brexit може да окаже върху икономиката на Великобритания.

Английската централна банка намали очаквано за мнозина своята основна лихва с 25 базисни пункта до ново рекордно дъно от 0,25% в 322-годишната история на банката, като в същото време мнозинството нейни членове изразиха готовност за по-нататъшно понижение на основната лихвена ставка към, но над нулата. АЦБ обаче "размрази" и своята програма за покупки на държавни облигации и дори повиши нейния размер с 60 млрд. паунда до 435 млрд. паунда, изненадвайки по този начин част от инвеститорите и анализаторите, които предполагаха, че подобно решение ще бъде факт на следващото заседание през септември. Банката също така обяви, че от септември ще стартира и програма за покупки на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда на месец и въведе схема за дългосрочно финансиране на търговските банки, което може да достигне до 100 млрд. паунда. Така общият размер на стимулиращите мерки може да достигне 170 млрд. паунда, отбеляза АЦБ.

Целият този доста агресивен стимулиращ пакет от мерки доведе до нова вълна от продажби на британската валута, като паундът се понижи с 1,5% към 8-дневно дъно от 1,3111 долара. От своя страна еврото поскъпна с 1,42% към двудневен връх от 0,8490 паунда - точно под неговия триседмичен връх около 0,8491 нивото, достигнат в понеделник.

От днешното решение на АЦБ се възползват и т.нар. "рисково - зависими" валути в лицето на австралийския, новозеландския и канадския долари, които поскъпват с около 0,5% спрямо техния американски събрат.

В същото време щатският долар продължава да стабилизира над неговото 6-седмично дъно спрямо останалите шест основни валути, ударено в понеделник, тъй като инвеститорите са в напрегнато очаквано на утрешния доклад на Департамента по труда на САЩ за новите работни места и нивото на безработицата през юли.

Повод за оптимизъм, че данните в петък ще бъдат позитивни, даде вчерашен доклад на компанията ADP, показващ добър растеж от 179 хиляди на заетостта в частния сектор на САЩ през юли. Но само много силни данни, подобни на тези през юни, могат да доведат до по-сериозно поскъпване на "зелените пари" и до подновяване на очакванията за скорошно вдигане на лихвените ставки от страна на Фед. На този етап фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, оценяват на около 40% вероятността за повишение на основната американска лихва през декември, докато шансовете това да стане факт още на следващото заседание през септември се оценяват на едва около 12%.

Първоначалните агресивни продажби на британски лири за щатски долари след заседанието на АЦБ оказаха натиск и върху основната валутна двойка, като еврото се понижи до 6-дневно дъно от 1,1114 долара. Но напрежението преди утрешния важен доклад за заетостта в САЩ ограничи поскъпването на "зелените пари" и спомогна за отскок на еврото към 1,1145 долара. Само поскъпване на единната валута до края на днешната търговия над 1,1155/56 долара (сутрешен часови връх и 55-дневна пълзяща-средна) може да доведе до по-сериозно поскъпване на еврото обратно към неговите важни върхове от предните два дни на търговия около 1,1226/33 долара (точно под ключовата 100-дневна пълзяща-средна). В същото време пробив на еврото под 1,1114/00 подкрепата (днешно дъно и 200-часова пълзяща-средна) може да задълбочи неговото понижение към следващата важна зона на подкрепа около 1,1080/75 областта (важна 200-дневна пълзяща-средна).

В очакване на утрешните важни американски данни, доларът опитва стабилизация около 101,00 йени - недалеч от неговото триседмично дъно от 100,68 йени, достигнато в началото на месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25