Здрав ръст на заетостта в САЩ с 287 хиляди нови работни места през юни

През юни американските компании разкриха 287 хиляди нови работни места, като това представлява най-солиден ръст на заетостта от есента на 2015-а година насам и знак, че водещата световна икономика набира скорост в края на второто тримесечие след нейното слабо представяне в началото на годината и през пролетта.

Американската икономика (извън селскостопанския сектор) генерира през юни 287 000 нови работни места - далеч над средните прогнози за около 170 000, показват данни на Министерството на труда, като това представлява най-солиден растеж на заетостта от октомври 2015 година. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха низходяща ревизия с общо 6 хиляди работни места, като тези за април бяха ревизирани до 144 хиляди (от 123 хиляди), а шокиращо ниските данни за май се оказаха дори още по-разочароващи - повишение на заетостта с едва 11 000 (от предишна оценка за 38 000), което представляваше най-слаб растеж на трудовия пазар от 2010 година насам.

Департаментът по труда отбеляза, че подкрепа за силните данни през юни е оказал краят на стачката в голямата американска компания Verizon Communications Inc., след като през май тази стачка доведе до намаляване на заетостта с около 35 хиляди.

Въпреки бомбастичните данни за юни средномесечната заетост през периода април - юни се понижи до 147 хиляди от 196 хиляди през първото тримесечие и далеч под средномесечни растеж на новите работни места с 229 хиляди, регистрирани през 2015 година.

В същото време нивото на безработица в САЩ през юни нарасна до 4,9% от 4,7% през май при очаквания за по-слабо повишение до 4,8%, но това се дължи на увеличаване на трудовата сила и на повишение на т.нар. "норма на заетост" (отношението на работещите към общата работна сила) до 62,7% от 62,6% през предходния месец (най-ниско ниво от декември 2015-а година), въпреки че все още остава недалеч от 40-годишното дъно от 62,4%, достигнати миналия септември (най-ниско ниво от 1977 година).

През юни частният сектор на американската икономика генерира цели 265 000 нови работни места, докато в държавния сектор бяха разкрити 22 000 работни места, а в промишления сектор бяха разкрити нови 14 000 работни места.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ нарасна на месечна база с 0,1% (повишение с 2 цента) до 25,61 долара на час, като на годишна база отбеляза повишение с 2,6%. Това е знак, че подновеното солидно затягане на трудовия пазар принуждава американските компании да плащат по-големи заплати, за да наемат допълнителен персонал. В същото време продължителността на средната работна седмица през юни остана за пети пореден месец в размер на 34,4 часа.

Много силният доклад за американската трудова заетост през юни обаче едва ли ще засили вероятността за скорошно повишение на лихвите на Фед с оглед на несигурността около Brexit и потенциалния заразен ефект върху глобалния икономически растеж от решението на британците да гласуват за напускане на ЕС.

Поради това не е изненада, че "зелените пари" поскъпнаха, но само за кратко спрямо останалите основни валути след доклада на Департамента по труда. Еврото се понижи до 10-дневно дъно около 1,1002 долара, преди обаче да отскочи обратно към 1,1060 нивото, докато британската лира върна за кратко до 1,2905 щатски долара, след което последва нейно повишение обратно към часови връх за деня около 1,3018 нивото. Подобна беше и реакцията спрямо японската валута, като доларът поскъпна първоначално до връх за деня от 101,28 йени, преди обаче "зелените пари" да се върнат обратно под 101,00 нивото - недалеч от 10-дневното дъно около 100,20 йени, достигнато на 6-и юли.

По-позитивна се очаква да бъде реакцията на американския фондов пазар след старта на реалната търговия на "Уолстрийт" от 16:30ч. Солидният ръст на новите работни места в САЩ през юни намалява опасенията за състоянието на американската икономика, като в същото време не се очаква повишение на основните американски лихви в близките месеци - комбинация, която е в подкрепа за инвеститорския риск-апетит. Фючърсите на индекса на "сините чипове" DJIA нараства с 0,62%, на широкият индекс S&P500 - с 0,71% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,49%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10