ФотоФабрика

неделя (през седмица)
от 20.00 до 21.00 часа


ФотоФабрика – Факт и Фикция
Предаване за света на снимките и света на хората, които снимат.
За фотографските разкази, авантюри и открития. За нашата суета и за измамната ни памет. За позитивите на негативите.
За начина, по който фотографията борави с времето и променя собствената ни идентичност.

Екип на предаването: Еми Барух, Василена Мирчева, Диляна Трачева, Поли Захариева, Боряна Телбис.
Сигналите са с гласа на Бранимир Николов и музиката на Калин Николов.

ФотоФабрика:
• Кадри от нашето вчера
• Памет за нашето утре
• Въпроси към нашето днес

Публикации

Станка Цонкова-Уша – авторско присъствие без аналог

Тя е явление в българската фотография. “Нейното авторско присъствие няма аналог в историята на медията у нас”. Тя е Станка Цонкова-Уша – личност, чието авторско присъствие е белязано с нестандартен почерк, оригиналност и естетическа провокация.  С Уша –..

публикувано на 16.05.22 в 09:30

Българската стрийт фотография

На българската стрийт фотография е посветен новият брой на престижното списание Eyeshot Street Photography . Това голямо международно признание е темата на следващото предаване "ФотоФабрика – факт и фикция".  Гости на Еми Барух са Пенко Скумов –..

публикувано на 03.05.22 в 08:35

Авторско право и фотография

Лесно ли е да откраднеш една снимка? На този въпрос отговарят Евгени Димитров основател и собственик на фотографска агенция „Булфото“ и Лилия Йотова председателка на Асоциацията на професионалните фотографи. За плагиатството, за кражбата на снимки, за..

публикувано на 18.04.22 в 10:45

Незнанието за миналото осуетява изграждането на визуална памет

Гост в предаването „ФотоФабрика – факт и фикция“ е д-р Катерина Гаджева – изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките и задълбочен изследовател на процесите съпътстващи появата на професионална..

публикувано на 05.04.22 в 09:35

Снимки по време на война

Снимки, направени по време на война, които разтърсиха света. Снимки, които регистрират човешки трагедии, снимки, които карат сърцето да спре – това е част от приноса на военните фоторепортери, които също воюват. На страната на истината. В това..

публикувано на 22.03.22 в 08:30

Войната има много лица

Войната има много лица. Фотографията регистрира всички тях. В това издание на предаването ФотоФабрика – през календара на няколко актуални фотографски събития – става дума за скритите послания на миналото, които се отнасят и до настоящето.  Изложбите..

публикувано на 07.03.22 в 12:59

Слово и изображение

Предаването "ФотоФабрика – Факт и Фикция" отправя покани за три фотографски изложби – в София и в Пловдив – и разговор за срещите на поезията с образа, на словото с изображението.  Гост в студиото е Йордан Ефтимов – доцент по теория на литературата в НБУ,..

публикувано на 21.02.22 в 14:35

За рисковете, до които води нахлуването на фотографията в личното пространство

Предаването “ФотоФабрика – факт и фикция” е посветено на рисковете, до които води нахлуването на фотографията в личното пространство и опасностите, които крие това. Гост е Тодор П. Тодоров – доктор по философия, медиен наблюдател, писател. Предстои..

публикувано на 07.02.22 в 09:03
Асен Янев

Успешни български артисти извън родината

Няколко български артисти с успешна творческа биография извън България гостуваха неотдавна със свои изложби в София.  В предаването "ФотоФабрика – Факт и Фикция” те разказват за нещата, които ги вдъхновяват, за творческия процес и за бъдещите си..

публикувано на 24.01.22 в 10:10
Георги Величков и Бони Бонев

„Фотографията – твоята машина на времето“

Бони Бонев и Георги Величков – фотографи, приятели, преподаватели – представиха неотдавна своята книга „Фотографията – твоята машина на времето“ – нова версия на първата им фотографска електронна книга „Как да правим по-добри снимки с цифров..

публикувано на 10.01.22 в 10:50