ФотоФабрика

неделя (през седмица)
от 20.00 до 21.00 часа


ФотоФабрика – Факт и Фикция
Предаване за света на снимките и света на хората, които снимат.
За фотографските разкази, авантюри и открития. За нашата суета и за измамната ни памет. За позитивите на негативите.
За начина, по който фотографията борави с времето и променя собствената ни идентичност.

Екип на предаването: Еми Барух, Василена Мирчева, Диляна Трачева, Поли Захариева, Боряна Телбис.
Сигналите са с гласа на Бранимир Николов и музиката на Калин Николов.

ФотоФабрика:
• Кадри от нашето вчера
• Памет за нашето утре
• Въпроси към нашето днес

Публикации

Станислав Памукчиев

Станислав Памукчиев за универсалните кодове на живота и смъртта

За универсалните кодове на живота и смъртта и за мисията на изкуството говори художникът Станислав Памукчиев.  Той е от творците, които вярват, че е възможно изкуството да възвърне своите метафизични функции в полето на съвременната култура. Неговата..

публикувано на 21.08.23 в 10:50
Джордж Георгиу от серията

Как се организира фотографска работилница

Надежда Павлова е куратор на галерия “Синтезис”, която организира срещи на публиката с утвърдени фотографи, с техните най-нови селекции – резултат на изследователски експедиции, на хрумвания или на влюбвания. Как се организира фотографска..

публикувано на 29.05.23 в 10:45

Да снимаш с душа...

Димитри Стефанов – основател на фотографското училище BECA, "обича да снима души и ги снима с душа". Той е гост на "ФотоФабрика – факт и фикция". В предаването става дума и за Международното триенале на сценичния плакат с акцията "Ние сме Земята"...

публикувано на 02.05.23 в 14:50
Стефан Иванов и Веселин Боришев (вдясно)

Образи и текстове, снимки и изображения – отвън навътре

Образи и текстове, снимки и изображения – отвън навътре " това са темите в предаването “ФотоФабрика – факт и фикция”, на което гостува тандемът Веселин Боришев и Стефан Иванов – съавтори на фотографската книга “Отгоре-Отдолу – 13 етаж”, и пътешественикът,..

публикувано на 18.04.23 в 12:44

За уловеното време

Гости на предаването "ФотоФабрика – факт и фикция" са Рафаело Казаков – магистър по фотография и визуално изкуство в колежа „School of Visual Art” в Ню Йорк, който представи своята колекция в галерия “Синтезис” – „Огледала и прозорци“, Галя Йотова, която..

публикувано на 03.04.23 в 09:35

Документи и герои

За интересни места, в които гостуват тематични фотосесии ще научите от предаването "ФотоФабрика – факт и фикция” – авторите разказват за документалните кадри на първата европейка, стъпила на Еверест, чиито работи можете да видите в Полския институт; за..

публикувано на 20.03.23 в 10:10

Станка Цонкова-Уша и естетиката на японската култура

Станка Цонкова-Уша  е явление в българската съвременна фотография.  Престижни са наградите, получени от нейните изяви в България и в чужбина.  Тя има над 35-годишен опит в изследване на фотографския език като съвременна визуална медия.  Заедно с..

публикувано на 06.03.23 в 11:15

Фотографията като изследване на взаимодействието човек – околна среда

За Фотографията като изследване на взаимодействието човек – околна среда и за бивак-културата през последните години в България е разговорът в предаването "ФотоФабрика" с автора на фотографската изложба “Здравей лято” Емил Рашковски.  В продължение на..

публикувано на 20.02.23 в 11:40

ФотоФабрика – годишнина на Георги Чапкънов

"ФотоФабрика – факт и фикция" кани своите слушатели на среща с Емануил Трейман, Иван Бакалов, по повод годишнината на Георги Чапкънов и Катерина Гаджева, изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките..

публикувано на 07.02.23 в 10:20
Ивайла Александрова и Костадин Бонев

За снимковия материал от миналото

В края на миналата календарна година излезе от печат документалният роман  на Ивайла Александрова “ Оловна тишина”. Историята на един разстрел. Това е резултат от 10 години изследователско упорство, стотици хиляди проучени страници, записи,..

публикувано на 23.01.23 в 18:10