Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Ленън на... 70

Снимка: Архив
Представяте ли си - Джон Ленън на 70 години...
Аз лично... не.
Трудно ми е.
Виждал съм негови детски снимки... те не са много.
Разглеждал съм снимки на Джон с The Beatles... много.
Запомних го на 40... вие също го помните на... толкова.
Помня 1975 – открих „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”.
Така се започна...
Търсех трескаво плочи, презаписвах на касети...
Слушах тихо “Back In USSR”, защото беше “забранена”...
Редих се на голяма опашка, от ранни зори, пред кино „Дружба”, защото там прожектираха „Help”...
Гледах го една седмица... всеки ден...
Стените на стаята ми бяха целите в плакати и снимки на The Beatles...сигурно и сега бих я украсил така...
Сменях A, D, E – „позициите” на акустичната си китара и се опитвах да „доловя” текста на Rock and Roll music и да пея като Джон...
Всяка седмица си купувах вестник „Студентска трибуна”, в него публикуваха откъси от книгата на Антоний Арнаудов „Наричаха ги Бийтълс”... явно вече не се „страхуваха” от дългите коси на „Битълсите”...
1980 – Джон издаде „Double Fantasy” заедно с Йоко – Йордан Георгиев (Данчо Стълбицата) я представи в „Музикална стълбица”...
8 декември 1980... и всичко "(Just Like) Starting Over".
Представете си – Джон Ленън на 70 години...

събота, 9 октомври, от 0.15 часа
По публикацията работи: Александър Михайлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Победителите в детския литературен конкурс "Искри" – директно от БНР

Целта на конкурса е насърчаване на децата за творческа и индивидуална изява. Да открива, популяризира и подпомага развитието на талантливите деца! Победителите в конкурса на 41-вия Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2024 г. – бяха избрани от жури в състав: Оля Стоянова, Митко Новков, Цвета Брестничка, Виктор Чулев и..

публикувано на 23.06.24 в 09:30
Недялко Йорданов

Недялко Йорданов: Обичам битката с думите

Може и да е клише, но ще си го кажа – изобщо нямам усещането, че са изминали толкова много години. Да не говорим, че паметта си избира какво да задържи непокътнато и какво да скрие или да заличи напълно. Това важи с пълна сила и за срещите и разговорите във и около предаването „За думите“. Със сигурност участията на значими и ярки..

публикувано на 22.06.24 в 08:15
Проф. Толя Стоицова

Илюзиите и автоилюзиите

Тези от нас, които имат спомени от края на трудните 90 години на миналия век, сигурно веднага ще се сетят кой български политик въведе в употреба една много ярка метафора – „затваряме фабриката за илюзии“– каза той и наистина време беше да го направим. Дали се получи точно така или едни фабрики се закриват, други се откриват та до днес… е дълга..

публикувано на 18.06.24 в 15:10

Вели Чаушев: Понякога добрата дума храни човека

Само няколко месеца след дебюта на предаването, в началото на 1995 г. в едно от изданията, отредени за така наречените ни "специални" гости, т.е. изявени, обичани, доказали се в попрището си хора на словото и духа, гостува актьорът Вели Чаушев. Той беше чест участник в предавания на програмата, освен това беше лично изкушен от словото като автор на..

публикувано на 07.06.24 в 15:36

Проф. Кирил Топалов: "Възрожденски труд" би трябвало да означава позитивна енергия, подем на духа

За какво се говори във и около Националната библиотека, с какво ново значение се сдоби думата "библиотека" в преходните времена, защо Възраждането и възрожденският дух се споменават, когато се окаже, че нещо трябва да се свърши без пари?… На тези въпроси отговори известният писател и обичан преподавател по българска възрожденска литература, от..

публикувано на 31.05.24 в 14:41