Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязка обезценка на еврото и солиден ръст на европейските борси след пресконференция на шефа на ЕЦБ

Еврото се обезцени рязко на валутния пазар, докато европейските фондови борси задълбочиха своето възходящо движение, след като ЕЦБ понижи средносрочните прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната.

Участниците на финансовите пазари възприеха днешната пресконференция на Марио Драги след края на редовното заседание на ЕЦБ, както и новите, по-ниски икономически прогнози, като сигнал, че Централната банка вероятно ще се наложи да увеличи провежданата от нея програма за "количествени улеснения" -  чрез удължаване на срока на действие на тази програма (след планирания на този етап край на стимулите през септември 2016-а година), за да може да се гарантира, че инфлацията в еврозоната ще успее да се повиши към целевото ниво от малко под 2 процентни пункта.

Това доведе до рязка обезценка на еврото на валутния пазар, като то се понижи с близо 1% към ново двуседмично дъно от 1,1107 долара - точно около важната техническа зона на подкрепа за единната валута около 1,1115/1,1095 областта (важни 100-дневна и 55-дневна пълзящи-средни). Еврото се понижи с 0,72% към тридневно дъно от 0,7276 британски лири и падна с 1,25% до 4-месечно дъно от 133,12 японски йени.

Подновеният статут на еврото като основна "евтина" (нисколихвена) валута, чрез която се финансират по-високодоходни финансови активи, доведе до негово понижение и спрямо "стоково-зависими" валути като австралийския, канадския и новозеландски долар.

В същото време "мирисът" на нови прясно напечатани пари от ЕЦБ задълбочи днешното възходящо движение на европейските пазари на акции. След пресконференцията на шефа на ЕЦБ общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече нараства с 2,01%, немският фондов индекс - с 2,26%, а френският индекс CAC40 - с 2 процентни пункта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.