Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един ден от живота на...

Радомир Мирчев – човекът с многото лица

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Радомир Мирчев е един привидно обикновен човек, завършил право, който обаче влиза в много и различни роли всеки ден. Той е познат сред приятелите си като „Гадина проклета“, псевдоним, който сам дава на себе си, след като е впечатлен от книга на Тери Пратчет. Псевдонимът има такъв успех, че част от неговите познати даже не знаят истинското му име. Ако някога си мислите, че денят е твърде кратък, за да свършите всички задачи, Радо може да ви опровергае веднага. Освен да редактира правна литература в издателство, което е постоянната му работа, той успява да отдели време и за хобитата си. Обича да разпуска, докато се бие с мистични същества по време на любимите си ролеви игри (ЛАРП), да разработва настолни игри, една от които вече е на пазара и има голям успех, да участва в създаването на онлайн игри и др. Какво кара „Гадина проклета“ да се облече в рицарски доспехи и да се бие с приятелите си?


Ти намираш ролята си в този свят, вписваш се в нея, идваш на събитието, което е максимум 3 дни, правиш си кефа и после си тръгваш изморен, доволен и разпуснал в рамките на едно по-различно приключение, в рамките на битки с оръжия, които не са истински, но с доспехи, които са. Когато играта е във фентъзи контекст, аз играя елф, стрелям с лък, или се бия с копие. В постапокалиптичните сценарии съм зъл доктор, който тормози пациентите си.


Колкото и забавно да звучи създаването на бордови игри, никак не е шега работа. Времето тече бързо, а да контролираш екип от художници изобщо не е проста работа. Повече за новата идея разказва Радо:

Започнахме да работим по нова космическа игра. Има няколко космически цивилизации, които са влезли във война една с друга, защото когато хората излизат в космоса и срещат другите цивилизации се оказва, че няма как да се разберат с тях. Казва се „Място под слънцето”, защото всички се борят точно за това.

Животът на Радо, макар и обсипан със занимания, е сравнително спокоен, до момента, в който той бива арестуван, след като участва в антиправителствен протест и хвърля няколко домата по сградата на парламента, през 2013 г. Фотографи от медиите успяват да заснемат закопчания с белезници младеж… и тук екшънът започва. Той е пуснат от ареста, без проблем, защото се счита, че е защитавал гледната си точка. Радо скоро забравя цялата история и продължава напред, докато един ден негови познати започват да го питат – защо е ограбил банка, защо се е сбил с възрастна жена и тн. Учуден, Радо разбира, че снимката от ареста му масово плъзва по кориците на всички медии и илюстрира най-различни престъпления – от абсурдни, до сериозни.

Снимката е в гръб, но дългата руса коса и татуировката на мъжа очевидно издават самоличността му. Медиите го набеждават за истинска „гадина“ и масов престъпник, а познати  му изпращат все нови и нови публикации. Майката на Радо живее в чужбина и той е благодарен, че успява да я предупреди за ситуацията, преди тя да се уплаши, че детето й сее злини в родината. Радомир коментира по какъв начин тази ситуация влияе върху живота му:

Независимо едни от други, най-различни хора ми изпращат статии, до ден днешен, въпреки че снимката е от преди почти 3 години. За последно преди  месец – два някой ми изпрати две такива статии. Явно има даден редактор, според когото тази снимка много добре илюстрира млад мъж с престъпен вид, закопчан с белезници на гърба.Аз побързах да публикувам статиите в профилите си в социалните мрежи, за да е ясно, че ако видите нещо такова, то не е истинско. Това си е петно върху репутацията. Приемам го от хумористична гледна точка.Мога да заведа иск срещу медиите, които са използвали снимката, но трудно ще се получи у нас. Имаме консервативна и бавна съдебна система, пред която трудно ще докажа интереса си. Въпросът се свежда до това – аз разпознаваем ли съм на снимката. Щом съм разпознат, значи съм разпознаваем.

Снимката и до ден днешен се използва, даже след участието на младия мъж в няколко медийни предавания, където дава гласност на проблема. Радо е решил, че засега няма да взима по-сериозни мерки, а ще се надява, че това е поредното „чудо за 3 дни”.

Независимо дали животът ви е изпълнен с много работа и хобита, или е спокоен, винаги може да се намери нещо неочаквано, което да го преобърне на 180 градуса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.