Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епохата на спрените поръчки

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След време летописците ще описват тази седмица като епохата на спрените обществени поръчки. Сумата им вече надхвърля два млрд. лв.
А мотивите надхвърлят актуалното въображение.
Най-напред търговете бяха прекратени поради липса на пари. После се намесиха съмненията в тяхната прозрачност. Това ни върна в детството, където прочелият всеки от нас „Мечо Пух” помни, че пчелите винаги подозират нещо. След това обществото беше информирано, че процедурите ще се състоят, дори при завишени начални цени, защото днес пари нямаме, но утре ще имаме и всеки досегашен и нов участник е добре дошъл. Предпоследно, защото за последно никой още не е сигурен, средствата ще дойдат от успехите с контрабандата. Тя, сиромашката, е безмилостно мачкана през последните двайсетина години и по отчети отдавна трябваше да я няма. Както се казва, контрабанда може да няма, но борба и успехи има.
В този процес ние отново, като новатори дадохме своето в икономическата наука и практика. У нас думата качество при общественото строителството е малко позната, но иначе всеки възложител гледа да му излезе по-евтино. При търговете за магистрала „Хемус“ победиха тези, които поискаха два пъти повече. Сега новите начални цени ще са наоколо. Дали за година пътят е пораснал, деретата надълбочили, или баирите нависочинили, е работа на географи и геолози. И най-вече на тези, които ще пишат базисните изисквания. А то, хартията, търпи всичко, иначе все щеше да е червена.
Вероятно при новите процедури ще победят познати фирми, само че с повече. Вероятно след два-три месеца експлоатация ще почнат ремонти. Вероятно финансирането ще е от бюджета, за който ще трябват кредити. В тази теоретична спирала на вероятностите се помества и цялата обществено-поръчкова дейност на управлението ни в последния четвърт век.
Безбъдещно е онова малко съмнение, че всичкия този епохален шум, който реално не води до никакви стопански резултати се появи след няколко знакови събития, свързани по някакъв начин с България, но определяни не от нашата политическа класа. За това май не е необходимо да си медоносно насекомо, за да подозираш нещо.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10

Парадоксът на модерния фитнес, или къде грешим?

Живеем във време, в което почти всички носим на китките си часовници, които измерват крачките ни, сърдечния ритъм, мускулните съкращения и улавят и най-дребната физическа активност. Посещаваме гимнастически и фитнес салони, тренираме с треньори, съветваме се с признати и непризнати от науката експерти. В същото време се задъхваме от относително..

публикувано на 06.08.24 в 12:52

Уелнес индустрията под микроскоп: Какво наистина укрепва имунитета ни?

На днешния 6 август говорим за митовете около имуностимулантите в ефира на предаването "Време за наука". Има ли начини чрез различни хранителни добавки да засилим имунитета си, или е най-добре да не пречим на тялото си да ни пази от самите нас? Кои от носещите стълбове на могъщата уелнес индустрия лежат върху научни основи и кои върху митове и..

обновено на 06.08.24 в 12:22
Палми Ранчев

Парижката олимпиада през погледа на Палми Ранчев: Изкуство, политика и спорт

В ефира на "Нашият ден" Палми Ранчев, български поет, белетрист, сценарист, състезател и треньор по бокс, коментира олимпиадата в Париж. Той сподели, че може би от дете следи олимпиадите и смята, че тази в Париж е невероятна. Според него, всяка следваща олимпиада показва човека и хората в по-добра светлина . Откриването бе свързано с..

публикувано на 06.08.24 в 11:41