Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 12 декември

Избрано от програмата

от 0.20 до 1.30 часа
Радиотеатър
„Ела, легни върху мен“ от Силвия Чолева

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
Концерт на пианиста Бари Дъглас от фестивала в Кландибой - Ирландия.
В програмата:
• Йоханес Брамс - Пиеси за пиано, опус 76;
• Франц Шуберт - Клавирен квинтет в Ла мажор „Пъстървата”, с участието на Елина Вахала (цигулка), Рут Гибсън (виола), Андрес Диас (виолончело), Крис Кели (контрабас).

от 2.30 до 3.00 часа
Радиоенциклопедия
Модата от древността до днес - Модната линия по време на византийската империя и ранното средновековие в Европа  

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна музика от остров Реюнион, разположен в Индийския океан. Изпълнението е на: Дейви Сикар, Даниел Уоро - с награди за уърлд, Меди Жервил, формация „Насион Меланж” и други.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, Ансамбъл „Пазарджик”, Венцислава Викентиева, Росица Пейчева, Костадин Михайлов и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• На днешния ден - значими събития от тази дата, променили историята на света.
• Промени в законодателството за празничните и почивни дни.
• Резултати от предсрочните парламентарни избори в Македония - кореспонденция на журналиста Георги Марков и коментар на Райна Асенова, завеждащ редакция „Балкани“ на БТА.
• Накъде гледат румънците след проведените парламентарни избори? - кореспонденция на Георги Василски
• Как София се оказа най-замърсената европейска столица?
• Акценти от проведената анти-стигма кампания в подкрепа на хората с психични проблеми - говори председателят на Сдружението за прогресивна и отворена комуникация Албена Дробачка.
• В деня на занаятите, грънчарите и казанджиите - разговор с директора на музея на занаятите в Троян Елеонора Авгиева.
• Златен фонд: спомен за Невена Коканова.
• Третият в студиото: певецът Васил Петров

от 10.00 до 10.55 часа
Нашият ден – Практично
• Гост: Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата - анализ на движението на цените в отминаващата година, прогнози. И съвети към българските производители на земеделска продукция.
• Преди официалния старт на зимния туристически сезон, съвети на Емил Нешев от Планинската спасителна служба към спортисти, туристи и празнуващи в планините.
• Отварят поетапно приемните на Комисията за защита на потребителите в зимните курорти - информация от Димитър Маргаритов.
• Практично: как да си приготвим сами сладко шоколадово изкушение.

от 10.55 до 11.00 часа
Евранет плюс
Европейски корпус за солидарност

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед - Жълтата подводница
• Петър Писарски от „Атлас” ще представи новия албум на групата „Родени в XX век”.
• Избрани акценти от новия EP Incognito Play Jazz FunkClassics на британската група „Инкогнито“.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Хитрино - една обща болка

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Ателие „Светлото бъдеще на битака” от Светлана Алексиевич в Театрална работилница „Сфумато”.
• Нова книга от поредицата колекция „Неиздадените” - Стихове от Веселин Тачев.
• Пътуващото читалище „Бащино огнище” на Ивайло Шопски.
• Трето издание на Коледния бароков фестивал във Венеция – организатор е българската цигуларка Кремена Николова.
• Как се движиха цените на изкуството по света и от какво се повлияха през 2016 г. - коментар на проф. Стоян Сгурев.
• Звездните мигове в киното през годината - обзор на кинокритичката Павлина Желева.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Да пътуваш по света и навътре в себе си – за разликата между пътешественика и туриста, за културата на пътуващия и предизвикателствата, пред които е изправен той.
Гост: Мария Ангелова, главен редактор на Пейка.бг и един от авторите на „203 предизвикателства за пътешественици“.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Beethowen forever - под това мото ще премине днешната ни среща в „Музикален момент“, в която ще звучат откъси от най-популярните творби на големия немски композитор - някои „в оригинал“, други - аранжирани в съвременен стил. Ще ви предложа изпълнения на Золтан Кочиш, Ицхак Пърлман, Хосе Карерас, Алдо Чиколини, Уолтър Мърфи, Ранди Уолдман - трио, вокален квартет „Ен Вог“ и оркестрите на Джеймс Ласт и на Виенската филхармония.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Протест, а след протеста?
Какъв е резултатът от поредния протест на хора и майки на деца с увреждания; кога ще има Закон за личната помощ и единен регистър - на тези въпроси ще търсим отговор от гостите в студиото - майки, участнички в протеста.
• „Небесна нота” - среща с участниците в тазгодишния коледен концерт на хора с увреждания. Гости: Кристина Александрова – член на УС на фондация „Старт”, Андриан Асенов и Христина Пачалова.
• Хората с увреждания и достъпът им до културни, исторически и спортни обекти - разговор с Томи Йовчев, секретар на столичното читалище „Св. св. Кирил и Методий“ 1924, и Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Религиозни култови сгради: Джамията

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Магията на камерната песен
Класика и съвременност - интерпретира Елизабет Шварцкопф.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Съвместен концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и Танцов ансамбъл „Балканска младост“;
• XXII фестивал на коледарските групи „Стани, Нине, господине“, концерт „Облечени в българското“ и много други.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Килимарят от Индия“, по индийска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
В понеделник  вечер ще ви заведем с помощта на Еврорадио в Лондон. И по-точно: на тазгодишното издание на фестивала Промс.
На 28 август в Ройял Албърт хол са свирили музикантите от Симфоничния оркестър на Би Би Си. Маестро Семьон Бичков е избрал творби от Вагнер и Рихард Щраус. Австрийското мецосопрано Елизабет Кулман ще представи великолепните Пет песни по стихове на Матилда Везендонк - музата на Вагнер, който твърди: „Не съм създал нищо по-добро от тези песни! Малка част от моите композиции могат да се сравняват с тях…”
Ще прозвучи и грандиозната едночастна Алпийска симфония на Рихард Щраус - последното мащабно произведение на автора в жанра на програмния симфонизъм. Семьон Бичков е на диригентския пулт на Симфоничния оркестър на Би Би Си.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Кино и общество - 7 международен фестивал за късометражно кино „Балкани отвъд границите”;
• Независими институции за изкуства и културен мениджмънт - репортаж от четвъртата годишнина на арт-пространството „ТАМ” във Велико Търново;
• Motorama от Ростов на Дон или „руските Joy Division” - Ивайло Кицов за новия албум на групата и Руслан Русев от Wrong Fest предпремиерно за първия им концерт в България;
• „Докато София спи” - алтернативен пътеводител за съвременно изкуство: интервю с художниците Правдолюб Иванов и Калин Серапионов.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
От „джазахед!” в Бремен:
- Помните ли „Хилдегард се учи да лети”? Минаха почти четири години. Тя продължава да се учи и продължава да лети. Припомняме Ви цирково-анархистичната швейцарска група с невероятния си лидер и вокалист Андреас Шерер, който слага в джоба си всички бийтбоксери. Всъщност Шерер не е само бийтбоксер, не е само вокалист, не е само джазов музикант.
- на перкусиониста Юлиан Сарториус пък са му достатъчни единствено ударни инструменти за да Ви разведе из няколко различни свята, няколко различни планети...
- нещо подобно, по-точно няколко превключвания между механичното и спонтанното се случват в концерта на израелската флейтистка Хадар Нойберг и нейното трио на нюйоркска почва с басиста Тал Машиях и барабаниста Офри Неемя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35