Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова национална класация за българска музика БНР Топ 20 стартира по Българското национално радио

БНР Новини
33
Десислава Паунска, ръководител отдел „Комуникация“ на БНР, Александър Велев, генерален директор на БНР, и Кирил Калев, директор на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Ани Петрова

Нова национална класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20 стартира от 1 януари 2018 г. по Българското национално радио. На 18 декември класацията беше представена за първи път пред български автори, изпълнители и продуценти от всички жанрове и поколения.

Българското национално радио винаги е налагало българската музика в ефира. Близо 50% от музиката в нашите програми е българска. Това е музиката, която слушателите харесват и искат да чуват. Новата национална класация е един мащабен проект, част от дългосрочния ангажимент на обществената медия към създаването, разпространението и популяризирането на българска музика. Тя обединява усилията и професионализма на музикалните редактори от всички национални и регионални програми на БНР, за да достига качествената българска музика до още повече слушатели, каза на представянето генералният директор на БНР Александър Велев.

Класацията ще се излъчва всяка седмица във всички 11 национални и регионални програми на Българското национално радио. 23 часа ефир седмично ще бъдат посветени на новата българска музика. Един милион слушатели в цялата страна всяка седмица ще слушат качествена поп и рок музика, създадена от български автори и изпълнена от български музиканти, каза директорът на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев.

В класацията ще участват 20 нови български песни. Задължително условие е авторите да са български музиканти и текстописци, като се допуска съавторство с чужди музиканти, текстописци и аранжори. Същото условие важи и за изпълнителите. Записите на всяка песен трябва да бъдат осъществени в професионално студио и качеството на изпълнението да е на професионално ниво. В селекцията на песните основен критерий ще бъдат качествата на песента като музика, текст, аранжимент и изпълнение. Няма ограничения за езика, на който се пее. Песните не трябва да влизат в конфликт с мисията на БНР като обществена медия. Няма да се допускат песни с нецензурен текст и обидно съдържание.

Всяка седмица ще се гласува за общо 22 песни: 20 от предишната седмица и 2 нови предложения. Изборът на новите предложения ще е на селекционен екип от музикални редактори и продуценти в БНР. Гласуването ще е на принципа 50% от гласовете на слушателската аудитория и 50% от селекционния екип. При равен резултат на две песни, селекционният екип ще прегласува и/или взима решение коя песен е на по-предна позиция. Двете песни, получили най-малък резултат ще отпадат.

Селекционният екип на класацията е съставен от музикални редактори от всички програми на БНР: Жени Монева, Диляна Трачева, Здравко Петров, Лили Големинова, Крум Богдански, Мариан Ранов, Димитър Димитров, Петър Маринов, Ангел Чавдаров, Милко Петров, Неделчо Киров и Драгомир Симеонов. Изпълнителен продуцент на класацията е Мая Райкова.

Достъпът на слушателите за прослушване и гласуване за песните в класацията ще е в интернет на официалната, специално разработена страница top20.bnr.bg. За прослушване и гласуване в класацията ще бъде разработено и мобилно приложение. Класацията ще бъде представена четири пъти годишно с големи концерти в София и страната.

Първото излъчване на новата национална класация за българска музика БНР Топ 20 ще бъде в ефира на програма „Хоризонт“ на 1 януари 2018 г. от 15 до 16 часа, а на честотите на програма „Христо Ботев“ – във вторник от 11 до 12 часа, с повторение в събота от 18 до 19 часа.

Снимки в галерията: Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от В. А. Моцарт (съдържание)

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело, слуга на Дон Жуан – бас  • Мазето, селски момък – баритон  • Церлина, годеница на Мазето –..

публикувано на 28.05.20 в 12:01
Кристофър Молтман

Кристофър Молтман с рецитал, посветен на военната песен

„Войникът – от Северн до Сома“ е специален проект на британския баритон Кристофър Молтман. Той го представя на няколко европейски сцени и записва диск със същото име. Кристофър Молтман е британски оперен певец. Учил е в Кралската музикална академия. Дебютира в Кралската опера още през 1997 г. в „Питър Граймс“ – Нед Киин и в Гала концерт, дирижиран от сър..

публикувано на 27.05.20 в 08:59
„Yearot Ensemble“

Български фолклор на иврит звучи в Израел

Маян Цафрир от израелския град Пардес Хана обича балканския фолклор. И особено българските народни песни. А изпълненията ѝ на „Ай да идем, Яно“, „Чичовите коне“ и „Вечеряй, Радо“ са така вдъхновяващи и страстни, че е почти невъзможно да усетиш, че пее чужденка. Освен когато в някои от куплетите не запее на иврит. 25-годишната Маян Цафрир, която е..

публикувано на 26.05.20 в 18:55

Стефан Вълдобрев издаде „Книга за песните”

Актьор, музикант, текстописец, фронтмен на група „Обичайните заподозрени”, един от най-самобитните и талантливи артисти на България, Стефан Вълдобрев отпразнува своя 50-годишен юбилей на 20 май с още един творчески дебют. Красивият том от над 360 страници „Книга за песните” включва текстове на песни, спомени и изповеди, снимки и..

публикувано на 26.05.20 в 15:55