Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 13 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Фитотерапия
Как се приготвят лекарства от лечебни растения

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Приятели – 1
Песенна лирика за приятелството от: Кирил Маричков, Иван Пенчев, Любомир Киров, Владимир Ампов, Ричард Пейдж, Пат Ленърд, Михаил Белчев, Джон Ленън и Пол Мак Картни…

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Голото слънце“ от Айзък Азимов – 1 част

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Тропическа екзотика от екваториална Африка – Камерун и Конго. Сред изпълнителите – Кононо N.1, „Юпитер Окуес“, „Касаи Олстарс“, Каиса и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Недялко Недялков, Фанка Койнарова, Антон Цамбов, НФА „Филип Кутев“, Костадин Михайлов и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Принцът и рибата“ от Панчо Панчев

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Спомен за композитора и диригент Филип Кутев, роден преди 115 години на днешния ден.
- 130 години от рождението на португалския поет Фернанду Песоа.
• Изборът на водещия:
- Как протича една експедиция в териториалните ни води на Черно море за преброяване на делфините и какво показват резултатите, разговор с Димитър Попов от Сдружение „Зелени Балкани“.
- За градската фотография и как изглежда Ню Йорк през обектива на Веселина Велчева.
• Рязко
За родителите на деца с увреждания, които започнаха безсрочен протест с палатков лагер пред Народното събрание под надслов „Системата ни убива" – за шансовете за законодателни промени. Разговор с Валентина Христова, родител и включване на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.
• Човекът: Историята на Виолета Проданова, съпругата на алпиниста Христо Проданов, за смисъла да преодолееш себе си и природата.
• Минути за култура:
- Ирландският драматург и режисьор Мартин МакДона като главен герой, разговор с Милена Стратиева от Театър „София“ за дискусията, организирана на 14 юни за творчеството му.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• От лечебните растения до иновативни продукти или как българските лечебни и ароматични растения могат да се превърнат в източник на добавена стойност. Оползотворяване на национални биоресурси чрез подходите на „кръговата икономика“. Гост по темата: проф. дхн Владимир Димитров, ръководител на проект „Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти“.
• У дома сутрин – Ще научим повече за козметичните и лечебни продукти с луга, хума и черноморска кал, разработени от Института за обща и неорганична химия към БАН.
• По пътя – Разходка из Дуранкулашкото езеро и историята на Езерния град.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Люси Дяковска представя „Вечер на мюзикъла“ - двучасова програма, изпълнена с най-доброто от световния мюзикъл;
• Двама от най-интересните ни съвременни певци, чиито професионален път е тясно свързан с БНР - K-Ross и Lina Nikol – записаха дуетна песен;
• Б.Т.Р. ще изнесат концерт „Невидими стени“ в Летен театър Пловдив;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За един европакет и страстите български

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Девето издание на Месеца на фотографията 2018 в България:
- Фотографите Юри Трейман и Надежда Павлова от Българската фотографска академия представят изложбите и авторите на фестивала в София и други български градове.
• Фотографски проекти в Центъра за култура и дебат „Червената къща“:
- „Омразата наранява“: фотографски документален проект, изобличаващ насилието, с което се сблъскват бежанците и търсещите убежище в Европа. Разговор с авторката на проекта италианската фотографка Чинция Д'Амбрози.
- Взаимодействие: изложба на студенти от  Нов български университет в бакалавърска и магистърска програма „Фотографско изкуство”. Разговор с Калина Брейлсфорд, куратор на проекта и част от студентите.
• 22-ри Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов” в Русе. Разговор с режисьора Ивайло Ненов, член на журито на фестивала.
• Режисьорката Веселка Кунчева за Десетата международна творческа лаборатория по „Животинска ферма” на Джордж Оруел, организирана от Кукления театър в Стара Загора.
• Художничката Аменун Женева с покана за изложбата „Вземи моето хапче“: серия от плакати, които представят елементи, лекуващи душата и тялото, забравени от хората в столичната галерия „Ракурси“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
89 пътя на миграцията – разказ на българи, мигрирали извън страната след промените през 1989 година.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Концептуалните срещи на джазпианиста Данило Реа вдъхновени от любовта му към операта с италианския тромпетист Флавио Болтро и иранския пианист Рамин Бахрами.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на един Пътешественик във времето
Той е роден в Царство България преди 85 години, повече от половин век живее в Народна република България, на 72 години умира в Република България. Неговото име е патрон на Центъра по тракология при Института за балканистика на БАН. Познахте – става дума за Александър Николаев Фол, бащата на българската тракология.
Основната заслуга на проф. Александър Фол е институционализирането на науката тракология и основаването на Института по тракология при БАН през 1972 г., както и провеждането на международните конгреси по тракология, следвани от въвеждането на тракологията като основна дисциплина в университетските програми по история и създаването на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ”.
В предаването ще участват проф. Валерия Фол, проф. д-р на изкуствознанието Ваня Лозанова, ръководител на Центъра по тракология, и доц. д-р Теодор Леков (египтолог) от НБУ, ръководител на българската археологическа експедиция в Египет.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Природни резервати в България
Природен парк „Българка”

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Под знака на френското кино – с музика“
Джони Холидей – рок идол и кинозвезда.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с приятно стилово разнообразие от Аржентина – латино‘поп и рок, джаз и алтернатив уърлд, електро-танго... Сред изпълнителите: певецът Диего Торес (в дует с испанката Мала Родригес), денс формация „Ла Йегрос“, етнорокаджиите „Ла Портуария“, авангардната Хуана Молина, уърлд звездата Аксел Кригер, танго проектът „Отрос Айрес“ (с музиканти от Буенос Айрес и Барселона).

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Корковата тапа“ от Весела Фламбурари

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Новини от света и от нас
- 90 г. от рождението на композитора Александър Танев. Неговата дъщеря Борислава Танева, пианистка и композитор, за събитията по случай годишнината и за музикалното наследство на баща й.
- Композиторът и пианист Михаил Големинов за „Магистрали на мълчанието”, първо събитие от поредицата „Пиано плюс”.
- Богдан Сегин за Седмия „КУРС”, международните майсторски класове за нова музика, този път с тема „Ново поколение”.
- „Невиждан свят”, нов албум на саксофониста Орест Филипов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 8 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• 39-то Международно Биенале за младежка фотография. Това е най-престижният международен фотоконкурс за деца до 16 и до 21 години, на което тази година България в лицето на Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева” има честта да бъде домакин.
• Проф. Александър Кьосев – културолог, Манол Пейков – издател, Асен Асенов – мениджър в областта на културата за новото движение „Реформи в културата“. Ще ви представим и някои от отборите на студентите, както и техните автомобили, които ще участват  на световното състезание ЕКО маратон в Лондон.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• 50 години хорова школа „Проф. Георги Димитров“ – Ямбол. Информация за празничния юбилеен концерт на 16 юни т.г. от диригента Весела Пастърмаджиева.
• Композиторът Стоян Бабеков представя свои песнопения, прозвучали премиерно на XV Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ 2018 г. в Поморие.
• В памет на проф. Петър Льондев, който ни напусна на 11 юни тази година на 81-годишна възраст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30