Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът – 3 част

неделя, 27 януари, 17 часа

Изпълнителите на „Сълзите не са достатъчни“ (Tears Are Not Enough)

В „Изпята поезия“ по програма „Христо Ботев“ звучат създадени с благотворителна цел български и чужди песни, посветени на света, в който живеем. Сред тях най-позната е американска We Are The World, „Ние сме светът“. Песента е излъчена в началото на март 1985 година и е разпространена по телевизии, радиа, видеоклип и като сингъл, малка грамофонна плоча. Но още докато трае подготовката за записа, идва и решението да бъде издаден и албум със същото име, който ще съдържа и други песни за същата кауза. Когато песента We Are The World е завършена, продуцентът Куинси Джонс изпраща запис от нея на родения в Канада композитор Дейвид Фостър, който по това време живее там. Но едновременно с това му се обажда по телефона и му казва: „Дейвид, трябва да направите същото и вие!“, т.е., че и те, в Канада трябва да направят подобна песен, като срокът е веднага и до две седмици трябва да е готова. Дейвид Фостър е в студиото си, когато слуша наставленията на Куинси Джонс и е бил доста притеснен, според думите на двама канадски музиканти, които са станали неволни свидетели. И по някаква случайност двамата тъкмо били измислили песен със социална насоченост и послание, свързано с глада по света. Заглавието е „Сълзите не са достатъчни“ (Tears Are Not Enough). Изпълняват я веднага пред Дейвид Фостър, но единственото, което Фостър казва е „страхотно заглавие“. От цялата песен остава само то, заглавието и идеята, темата, по която други хора са наети и веднага пишат текста на английски и френски език. Това са Браян Адамс, Джим Валънс и Рашел Пеман. Още същата вечер Дейвид Фостър измисля мелодията, прави демо-запис с инструментите си, обажда се на най-известния менажер в канадския шоу бизнес, който пък подбира, убеждава и събира бъдещите участници в записа. Тук са Нийл Янг, Джони Мичъл, Пол Шафър, рокаджиите от „Ръш“ и „Лавърбой“, джаз пианистът Оскар Питърсън, дори! Едновременно с това е наето просторно студио, което побира десетките канадски изпълнители. Преди записа Дейвид Фостър закача на входната врата на студиото лист, на който е написал: „Оставете егото си вън“, така, както по-рано по същия начин Куинси Джонс е напомнил на поп-и-рок звездите в „Ние сме светът“. И чисто по американски, задачата е изпълнена в срок: на тринайсетия ден канадската песен за Африка е готова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10