Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтокът и Западът във всеки човек

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Един композитор и автор на акустични инсталации, един медицински лаборант с живот, прескачащ между две държави, и куп епизодични гласове от автобуса Берлин-Прага-София създават двете контрастни и паралелно развиващи се истории на това аудио повествование за връщане-отиване-пътуване- преминаване през граници. Годината на действие е 1997.

Автобусите играят важна драматургична роля, и като буквални, и като метафорични места на действието в епизод 5 на документалния сериал Берлин. През онази 1997 те са знак за пресичане през света, което се консумира на малки стъпки, с много перипетии, бавно, вторачено в изнизващия се зад стъклата на прозорците пейзаж, много търпеливо.

Идеята за посоките, границите, чуждите и родните езици в една пъстра и далеч не гладко функционираща действителност са провокирали авторите на фичъра да се опитат да обхванат нейния аудио образ и с повествователни, и с акустични, и с отстранено-наблюдателни сцени. Хочу домой осмисля и централната идея на сериала, заложена в заглавието, като добавя и финално философско отдалечаване.

Колкото повече се отдалечаваме от важната дата 9 ноември 1989 и консумираме всичките онези разнообразни варианти на бъдеще, които в онази прословута нощ са имали само един конкретен образ на отворен път към света през съборената ограда, толкова по-ясно е усещането ни за смисъла на предоставените възможности. И някъде на края на опашката на всичките тези безброй много възможности се е отворил и шансът две начинаещи фичър мейкърки в паузите на натоварената си работа като фестивално жури да регистрират с включените си микрофони автентичния звук на наскоро отворения свят.

22 години по-късно последният епизод на сериала Берлин ще бъде повторен в събота, от 19.30.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30