Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нина Стамова и Илия Добрев, умерено и напевно

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

През 1958 г. Модерато кантабиле изкачва Маргьорит Дюрас на върха на световната слава. Продадени са около половин милион екземпляри от романа. Две години по-късно е филмиран от Питър Брук с участието на Жана Моро и Жан-Пол Белмондо. На кинофестивала в Кан през 1960 Жана Моро получава наградата за най-добра актриса.

Заглавието на романа Moderato Cantabile е музикален термин за темпо, който в буквален превод означа умерено и напевно. Терминът умерено и напевно се свързва с  една сонатина на Антон Диабели.

Радиоверсията на романа, която ще чуете в неделя от 16.00, използва превода, драматизацията и е режисирана от Ребека Арсениева през 1991 г.

В постановката участват Нина Стамова, Илия Добрев, Луна Давидова, Мирослава Стоянова и Мариана Аламанчева. Нина Стамова и Илия Добрев, изпълняващи ролите на Ан и Шовен, двамата главни герои на романа, превръщат цялото аудио в уникален радиофилм, в който с лекота и изящество се сблъскват и преливат нюанси на психологически състояния, следвайки стремителното сюжетно  течение на романа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ане Франк

Дневникът на Ане Франк

От юли 1942 до август 1944 г. тринайсетгодишната Ане Франк, семейството ѝ и още четирима техни близки прекарват укрити след нацистката окупация в „Задната къща“ – скривалище в центъра на Амстердам. За тези две години никой от осмината обитатели на скривалището не излиза на улицата. Прозорците се отварят само нощем, и то за малко, всички се хранят..

публикувано на 12.01.21 в 17:04

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите..

обновено на 07.01.21 в 09:48
Джеймс Баучер

Поклон пред Джеймс Баучер

Пиесата на Петър Увалиев „Гробът в Рила“, с главен герой Джеймс Баучер може да слушате в неделя, 20 декември, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“ . Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на Джеймс Баучер и 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Ирландия и България. Ирландецът с българско..

публикувано на 18.12.20 в 11:56

Пиеса за последиците от т.нар. „Възродителен процес"

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла..

публикувано на 04.12.20 в 10:44
Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и от четящата публика, а други – не. Трябва да се отбележи, че в групата на поетите, родени през..

публикувано на 30.11.20 в 08:00