Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

90 години от рождението на Михаил Букурещлиев

С обич към децата, фолклора и радиото

БНР Новини
2
Михаил Букурещлиев дарява своя партитура на певиците от квартет „Абагар“
Снимка: Личен архив

Отбелязваме 90 години от рождението на изтъкнатия фолклорист, диригент и музикален педагог – д-р Михаил Букурещлиев. Напусна ни през 2018 г., но остави трайно присъствие в музикалното ни изкуство. Често казваше, че е връстник на Радиото. Цялата си професионална дейност отдаде на децата, фолклора и „Старата къща“.

Постъпва в редакция „Народна музика“ през 1953 г. По инициатива на Радио София участва в организирането на първите събори-надпявания (инициатори са Коста Колев и Георги Бояджиев) – идея, развита в национално движение за народно творчество. Михаил Букурещлиев работи като старши научен сътрудник в Института по музика (днес Институт за изследване на изкуствата) при БАН, където защитава докторска дисертация върху детския музикален фолклор. 

Неговата най-голяма творческа рожба е детско-юношеският ансамбъл „Изворче“ към Националния дворец на децата в София – първият детски ансамбъл в България, който популяризира фолклора сред младежите. Основан от Букурещлиев през 1961 г., ансамбълът обединява всички изяви на народното изкуство – песни, танци, изпълнения на народни инструменти. 

Ансамбъл „Изворче“ на фестивал в Закопане, Полша, 1984 г. Снимка: Архив на Никола Колев

Едни от най-изявените музиканти, солисти на професионалните ансамбли, са възпитаници на „Изворче“, а по-късно и преподаватели в школата на състава. Заслуга за успехите имат дългогодишните ръководители: Михаил Букурещлиев (гл. худ. ръководител и диригент на хора), Михаил Йорданов (диригент на оркестъра), Рахила Петрова и Никола Колев (хореографи на танцовия състав).

В периода 1984-1988 г. Букурещлиев ръководи Държавния ансамбъл „Филип Кутев“. Забележителна е неговата научна и публицистична активност. Автор е на книги и сборници с народни песни, статии и студии в научни издания и периодичния печат. Известни заглавия са „Популярни народни изпълнители“ в съавторство с Елена Огнянова, „Златопръстия“, „Откак се помня, все пея“ (песни на Вълкана Стоянова), „Чародейката на Странджа“ (песни на Магда Пушкарова) и много други.

Със своята богата творческа, педагогическа, изследователска и обществена дейност Михаил Букурещлиев се нарежда сред ярките фигури в българската музикална култура.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Луис Армстронг, слънчевият законодател на джаза

На 6 юли се навършват 49 години от смъртта на Луис Армстронг, може би най-известният джаз музикант на всички времена. Като повечето големи легенди и Армстронг е засенчен от собствения си успех. Публиката го свързва най-вече с песента What a Wonderful World , която се е превърнала в нещо като химн на човеколюбието и надеждата. Също толкова прочути са и..

публикувано на 06.07.20 в 10:28
Карлос Клайбер

Карлос Клайбер – обвиняваха го за капризите му, обожаваха го, когато бе на пулта…

На трети юли музикалният свят отбеляза 90-годишнината на един от най-харизматичните и същевременно загадъчни диригенти на ХХ век. Карлос Клайбер си отиде от този свят през 2004. Точно десет дни след 74-ия си рожден ден. И макар маестрото от години да не се бе появявал на пулта, екзалтираните му почитатели таяха надежда чудото да се случи през лятото на..

публикувано на 03.07.20 в 12:59

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2020 година

1 юли Свирят Албрехт Майер (обой) и Себастиан Кнауер (пиано 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Соната за цигулка в ми минор, номерация по Кьохел 304. Аранжимент за обой – Албрехт Майер. 3.11 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла бемол мажор, D 935. Изпълнява Себастиан Кнауер. 3.18 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла..

публикувано на 30.06.20 в 17:23
Фиоренца Косото

Фиоренца Косото във „Фаворитката“ на Доницети

В края на април прочутото мецосопрано отпразнува 85-ия си рожден ден. А ролята на Леонора от „Фаворитката“ на Доницети изстреля Косото в звездна орбита още в началото на 60-те години. Датата е 5 януари 1962 година – Джулиета Симионато трябва да участва в спектакъл на Миланската скала, очакван с голям интерес. Внезапно се разболява и е време Фиоренца..

публикувано на 27.06.20 в 09:10

Летни спектакли в Русе

След внезапното спиране на концертите и спектаклите Русенската опера предлага няколко срещи за своята публика. Завръщането е на 26 юни с избрани моменти от оперетата “Прилепът” на Щраус. Общо девет са събитията - оперета, детски спектакъл, камерен концерт посветен на Бетовен, гала концерт и оперен спектакъл на открито. В звуковия файл чуйте какво..

публикувано на 26.06.20 в 10:10