Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

144 години от гибелта на Христо Ботев

| обновено на 02.06.20 в 08:55
Паметник на Христо Ботев пред Първо студио на БНР - скулптор Васил Гачев Василков
Снимка: Ани Петрова

В деня на своя патрон програма „Христо Ботев“ обръща специално внимание на живота и духовното наследство на един от най-почитаните българи, оставил ярка диря в историята.

Сутринта в „Нашият ден“ е разговорът с Боян Ботйов, правнук на поета и председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“. Как протича 74-тото издание на националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ и как изглежда сега параходът „Радецки“. След това за думите „Свобода и независимост“ и тяхната промяна във времето дискутират проф. Пламен Павлов, Иван Кънчев и Марио Мишев от „Българска история“ и културният антрополог Харалан Александров. Константин Тилев и Петър Пунчев говорят за участта да си роден на 2 юни и за произведението на Ботев „Длъжностите на писателите и журналистите“. На всеки час в предаването ще звучат творби на Христо Ботев от Златният фонд на БНР.

След това в „Артефир“ звучат неизвестни и малко известни факти за живота на поета-бунтовник и става ясно дали има продължение на документалния филм за Ботев на режисьора Искрен Красимиров.

В ранния следобед в „За думите“ става ясно защо е толкова трудна и рядко е сполучлива интерпретацията на речта на националните герои в литературата и в киното.

Вечерта в „Студио Музика“ ще звучат творби на български композитори, посветени на национални герои. В деня на всенародната почит към саможертвата в името на свободата и изконните национални ценности, „Студио Музика“ предлага творби, в които са вградени големи исторически събития, легендарни личности и герои: увертюра „Ивайло“ от Добри Христов, Вариации върху тема на Добри Христов от Марин Големинов, Сюита из музиката към филма „Под игото“ от Любомир Пипков, „Опълченците на Шипка“ от Тодор Стойков и Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров.

Малко по-късно в 21.20 ч. в „Аларма“ хора на перото и на духа, свързани с програма "Христо Ботев" Силвия Чолева, Оля Стоянова, Дарина Маринова, Радослав Чичев, Митко Новков, Теодора Димова, Милен Панайотов и Антон Митов, казват своите думи за Христо Ботев и четат откъси от негови творби.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деница Аргиропулос: Щастлива съм с предците си

Деница Аргиропулос е заряд от усмивки, смелост, независимост, уважение към предците и щура, нежна и горда майка на Киара. Рожбата на артистичното семейство на Кирякос Аргиропулос и Пламена Гетова обича да казва, че крушата не пада по-далеч от дървото. В нейния случай това се оказва вярно, но гарнирано с ароматите на по-динамични и променящи се времена,..

публикувано на 09.07.20 в 11:26

Проф. Стамен Стаменов: Космосът говори

Датата на рождението ни е известна. За всички. Датата на отпътуването ни е енигма. И знак. Какво оставя като послания най-прочутият български уфолог проф. Стамен Стаменов и как се сбогуваме с него днес, за да се осмелим да погледнем към настоящето и бъдещето си във време на пандемия. Журналистката и поетеса Бистра Александрова си..

публикувано на 08.07.20 в 10:25

Докато има деца, ще има цирк

"Докато има деца, ще има цирк", по този начин легендарният български клоун Тошко Козаров е подписвал снимките си. В момента циркът е поставен пред изпитания, но историята му никога не е била лесна. В голямата част от съществуването си, ограниченията са били постоянен спътник на цирковото изкуство, както ще научите от разговора с легендата на българското..

публикувано на 08.07.20 в 10:12

Как да продаваме и пазаруваме онлайн

Едно от следствията на ковид кризата е, че дори големите международните марки започнаха да затварят голяма част от физическите си магазини и да се пренасочват още по-бързо към онлайн продажби. Общуването през екран заема все по-голяма част от времето ни, независимо дали по работа или за пазаруване. "Колкото до измамите при пазаруване, в момента в онлайн..

публикувано на 07.07.20 в 15:25

Кожата помни всяко слънчево изгаряне

Слънцето през лятото е ласкаво, но и често създава проблеми. То далеч не е безвредно и може да донесе неподозирани поражения, които в началото да не бъдат усетени. Често слънчевите изгаряния предизвикват обикновени неудобства, преминаващи за няколко дни без непосредствени последици. Но вредното въздействие на слънчевата радиация се натрупва. Кожата..

публикувано на 07.07.20 в 11:11