Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

144 години от гибелта на Христо Ботев

| обновено на 02.06.20 в 08:55
Паметник на Христо Ботев пред Първо студио на БНР - скулптор Васил Гачев Василков
Снимка: Ани Петрова

В деня на своя патрон програма „Христо Ботев“ обръща специално внимание на живота и духовното наследство на един от най-почитаните българи, оставил ярка диря в историята.

Сутринта в „Нашият ден“ е разговорът с Боян Ботйов, правнук на поета и председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“. Как протича 74-тото издание на националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ и как изглежда сега параходът „Радецки“. След това за думите „Свобода и независимост“ и тяхната промяна във времето дискутират проф. Пламен Павлов, Иван Кънчев и Марио Мишев от „Българска история“ и културният антрополог Харалан Александров. Константин Тилев и Петър Пунчев говорят за участта да си роден на 2 юни и за произведението на Ботев „Длъжностите на писателите и журналистите“. На всеки час в предаването ще звучат творби на Христо Ботев от Златният фонд на БНР.

След това в „Артефир“ звучат неизвестни и малко известни факти за живота на поета-бунтовник и става ясно дали има продължение на документалния филм за Ботев на режисьора Искрен Красимиров.

В ранния следобед в „За думите“ става ясно защо е толкова трудна и рядко е сполучлива интерпретацията на речта на националните герои в литературата и в киното.

Вечерта в „Студио Музика“ ще звучат творби на български композитори, посветени на национални герои. В деня на всенародната почит към саможертвата в името на свободата и изконните национални ценности, „Студио Музика“ предлага творби, в които са вградени големи исторически събития, легендарни личности и герои: увертюра „Ивайло“ от Добри Христов, Вариации върху тема на Добри Христов от Марин Големинов, Сюита из музиката към филма „Под игото“ от Любомир Пипков, „Опълченците на Шипка“ от Тодор Стойков и Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров.

Малко по-късно в 21.20 ч. в „Аларма“ хора на перото и на духа, свързани с програма "Христо Ботев" Силвия Чолева, Оля Стоянова, Дарина Маринова, Радослав Чичев, Митко Новков, Теодора Димова, Милен Панайотов и Антон Митов, казват своите думи за Христо Ботев и четат откъси от негови творби.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Вацева: Най-големите нарушители на законите у нас са политиците, които ги създават

Министерството на културата организира конференция "Държавата и медиите". Като един от най-важните проблеми във взаимоотношенията между държавата и медиите бе изведена прозрачността при финансирането на медиите и възможността всяка медия да бъде притиска н а през някакви финансови механизми. В този контекст особено..

публикувано на 21.06.21 в 09:15

Отбелязваме празника Свети дух

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица. Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата. През 2021 година 21 юни е и денят на лятното..

публикувано на 21.06.21 в 08:49
Кметството в село Стеврек

На гости в село Стеврек

Село Стеврек се намира на около 30 километра от градовете Елена, Омуртаг и общинския център Антоново. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. Чиста природа и красиви гледки, спокойствие и тишина, нарушавана само от песните на..

публикувано на 19.06.21 в 07:45

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26

Доц. Георги Лозанов: Беше важно БНТ да обясни защо прекъсва програмата си

Кога и в какви случаи се иска право на отговор, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК и бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). „Законът предвижда, че можеш да поискаш право на отговор, ако се чувстваш засегнат от нещо, което е казано или..

публикувано на 18.06.21 в 16:49