Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветомила Дудевска препоръчва:

Поне веднъж годишно – профилактичен преглед със спирометрия

Д-р Цветомила Дудевска
Снимка: sbalbb-troyan.com

Нашата болница е създадена през 1905 година и е първата специализирана болница за лечение на туберкулоза и на белодробни заболявания на Балканския полуостров. Според последните проучвания на Световната здравна организация в света има над 230 млн. болни от астма – едно от водещите хронични белодробни заболявания и около 65 млн. болни от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Д-р Цветомила Дудевска, пулмолог, управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести - Троян, е гост в здравната рубрика на "Нашият ден".

Кое причинява астма и ХОББ

Само преди няколко дни беше Световният ден за борба с тютюнопушенето – основен рисков фактор и за двете заболявания. Друг фактор е замърсяването на околната среда. Много от нашите пациенти чрез генетичната си предиспозиция и заради замърсена околна среда са получили такива хронични белодробни заболявания. 

Астмата е хронично възпалително заболяване, което се характеризира с повтарящи се респираторни синдроми като задух, кашлица, хрипове, стягане в гърдите. Въпреки че тези клинични прояви са обратими и варират значително във времето, както и при различните пациенти, не е възможно възстановяването от астма, но пък оптимален контрол на заболяването е постижим, при положение че се обърнат към специалисти и може да се поддържа адекватно качество на живота.  

ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Това, което трябва да направим, е редовни профилактични прегледи. Например тестът, наречен спирометрия, е златен стандарт за това да преценим в кой момент има някаква обструкция на дихателните пътища. Затова препоръчвам горещо на всички пациенти или на всички здрави дори, особено на пушачите, един път в годината да ходят задължително на профилактичен преглед със спирометрия (функционално изследване на дишането). В ранните стадии бихме могли да предпазим пациентите от развитие на това хронично белодробно заболяване. Класическите симптоми, мисля вече известни на обществото, са свързани с много затруднено дишане, с хронична кашлица, с експекторация. И ако не се лекува това заболяване, за съжаление промените са необратими, могат да доведат до дихателна недостатъчност и до много тежка промяна в качеството на живота. 

За щастие медицината разполага в момента с достатъчно средства и възможности в ранните стадии на това хронично заболяване да помогне на пациентите да живеят с него, без това да влошава качеството им на живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20