Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Семейният оазис в близък аудио план

Снимка: Даниела Манолова

Продуцирана през 2011 година, десетилетие по-късно радиопиесата „Ковачи“ на Алек Попов тотално се цели в натрупаните стереотипи, от които вече почти не се диша. Днес, и особено в неделя следобед, аудиото ще е по-свежо отвсякога и ще можете да проверите неговата енергия, актуална както за цялото второ десетилетие на 20 век, така и за тук и сега.

Историята на един социален проект със заглавие Помощник в брака, осъществен с участието на работници от Сливен в статистически най-щастливия немски град Оснабрюк, е фантазния бекграунд, на който се завихрят силно драматични и емоционални събития, оплетени от изключителното умение на Алек Попов да съчетава в едно смешно, чудовищно и болезнено.

Текстът „Ковачи“ се появява на бял свят като разказ с подзаглавие: провокативна история, изследваща трансформациите на сексуалното желание в развитите общества. През 2011 този разказ е включен в американската антология Best European Fiction 2011.

В края на 2011 е неговата премиера като аудиопродукция на Радиотеатъра с редактор Ина Вълчанова, режисьор Възкресия Вихърова и с участието на Валентин Ганев, Мария Каварджикова, Христо Мутафчиев, Веселин Мезеклиев, Стоян Алексиев и Цветан Алексиев.

Година по-късно „Ковачи“ има вече и сценична постановка в Нов български университет с режисьор Възкресия Вихърова и нов актьорски състав с участието и на Валентин Ганев като глас на запис. Ковачи получава номинация за „Acкeeр 2012“ за съвременна българска драматургия и нoминaция зa „Икaр 2013“ зa пoддържaщa жeнcкa рoля.

Приятен неделен следобед и с брилянтния актьорски дует Мария Каварджикова и Валентин Ганев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветрогонци в Документално студио

Щурците, вятърът, огънят в камината, звънците на странджанските овце, дрънкащите бакърени съдове в багажника на колата, подскачаща по покрития с листа път от Царево до Изгрев, едно пеещо куче и един майсторски усукващ се котарак са част от героите в това плътно и пластически осезаемо аудио за хората, влюбени във вятъра, свободата и илюзиите...

публикувано на 03.07.20 в 11:51

Спасителната сила на хумора според Виктор Пасков и Петър Маринков

Когато рецензията на книга започва с предизвикателно предупреждение като това по-долу, идеята да превърнеш текста ѝ в радио веднага получава поне два сериозни довода – комуникативност и лекота, която води към сериозност. Ето и самото предупреждение на издателство „Захари Стоянов“, което гласи: „Предупреждаваме – тази книга не е безопасна за..

публикувано на 26.06.20 в 15:35
Илюстрация към „Разбойниците“ на Фридрих Шилер (литография)

Където е безпомощно желязото, там помага огънят...

„Вътрешната архитектоника налагаше да бъдат изобразени някои характери, които накърняват по-изтънчения усет за добродетелта и карат да се възбунтуват благочестивите ни нрави. Всеки творец, който рисува човека, по необходимост трябва да постъпи тъй, щом иска да даде вярно копие на действителния свят, а не някакви идеални порождения, не някакви..

публикувано на 05.06.20 в 13:11

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

Меланхолия на любовта

Записът на радиоадаптацията е осъществен през 1986 г., тя е дело на Петко Радилов, който е и режисьор на постановката, а преводът от английски език е на Григор Павлов. В ролите ще чуете гласовете на Цветана Манева и Явор Милушев. „Двама на люлката“ е дебютната постановка на родения през 1914 г. американски писател Уилям Гибсън и е поставена на Бродуей..

публикувано на 31.05.20 в 09:00