Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ветрогонци в Документално студио

| обновено на 10.07.20 в 15:09
Снимка: Даниела Манолова

Щурците, вятърът, огънят в камината, звънците на странджанските овце, дрънкащите бакърени съдове в багажника на колата, подскачаща по покрития с листа път от Царево до Изгрев, едно пеещо куче и един майсторски усукващ се котарак са част от героите в това плътно и пластически осезаемо аудио за хората, влюбени във вятъра, свободата и илюзиите. 

„Ветрогонци“ гони неуловимите неща в самия себе си, в природата, в миналото, в усещането за момента и света.

Фичърът е замислен като аудиопортрет, рефлектиращ голямата тема за Балканите тук и сега, както като автентична история на реални хора в реално време, така и като аудиовглеждане „на воля“ на самия Николай Волев в собствения му микросвят. Ключ към замисъла е онзи особен момент на затишие след отминала буря, когато дори най-дръзките мореплаватели спокойно и ведро могат да се оставят на потока на разсъждения, пропити с онова особено усещане за укротяване, което носи лекият попътен вятър бонаца. Според подзаглавието това е радиофичър за двама българи, емигранти в собствената си страна. Една история за преследването на свободата – външната и вътрешната разказват гласовете на Николай Волев и Дончо Папазов. 

„Ветрогонци“, заедно с фичърите на още 10 журналистически екипи от Гърция, Словения, Косово, Албания, Северна Македония, Турция, Румъния, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора, са създадени през 2009 година в рамките на съвместния радиопроект „Аз живея на Балканите“, субсидиран от Фонда за развитие на радиото на EBU.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музея на Херман Хесе в Монтаньола

Магическият театър на „Степния вълк“

В минутите, отредени за неделен радиотеатър на вълните на програма „Христо Ботев“ на 28 февруари от 16 часа, можете да слушате драматизация по романа на Херман Хесе „Степният вълк“. „Степният вълк“ без съмнение е едно от най-значимите романови произведения в европейската литература на ХХ век. и едва ли има нужда достойнствата му да бъдат излагани..

публикувано на 27.02.21 в 12:05
Татяна Лолова

Белканто

Тази седмица (на 14 февруари от 16 часа) в рубриката „Радиотеатър в неделя“ ще се излъчи моноспектакълът на Татяна Лолова по пиесата на Румяна Апостолова „Белканто“. Голямата българска актриса среща слушателите със своята героиня – оперна певица в деня на своя бенефис. Спомня си славата, прожекторите, възхищението на своите почитатели,..

публикувано на 12.02.21 в 15:05

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите..

обновено на 12.02.21 в 08:28

За Алдо Николай и неговия път в театъра

Преводачът Огнян Стамболиев представя автора на комедията „Непознатата дама и чиновникът“: През годините на соца у нас италианецът Алдо Николай (1920-2004) беше сред немногото разрешени за сцената западни автори. През 60-те името му нашумя особено с комедията „Пеперуди, пеперуди“ с участието на незабравимата Таня Масалитинова. После бяха..

публикувано на 05.02.21 в 09:15
Ане Франк

Дневникът на Ане Франк

От юли 1942 до август 1944 г. тринайсетгодишната Ане Франк, семейството ѝ и още четирима техни близки прекарват укрити след нацистката окупация в „Задната къща“ – скривалище в центъра на Амстердам. За тези две години никой от осмината обитатели на скривалището не излиза на улицата. Прозорците се отварят само нощем, и то за малко, всички се хранят..

публикувано на 12.01.21 в 17:04