Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергина Тончева и акад. Антон Дончев с награда на името на Вазов

Проф. Милена Цанева бе удостоена с медал за духовен принос

10
Снимка: Ани Петрова

Дългогодишният директор на Националната гимназия за древни езици и култура Гергина Тончева и академик Антон Дончев са първите лауреати на новоучредената награда за духовен принос, която връчва Народният театър „Иван Вазов“. Тържествената церемония се състоя на 9 юли вечерта на Голяма сцена в театъра, а имената на носителите на престижния приз, който ще се връчва всяка година, обяви от сцената председателят на Фондация „Основа“-та акад. Дамян Дамянов.

Церемонията бе финалът на грандиозните чествания на 9 юли, с които Народният театър отбеляза 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература.

Гергина Тончева не успя да присъства на церемонията и наградата от нейно име прие проф. Анастас Герджиков.

„Ние сме тези, благодарение на които Вазов е жив. Той си отиде, но остави след себе си един невероятен космически кораб, в който спят героите и идеите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме вечност на героите на Вазов“, каза от сцената акад. Антон Дончев, чиято награда бе връчена от патрона на честването и кмет на Столична община Йорданка Фандъкова.

„На рождения ден на нашия патрон храмът, който носи неговото име и е събирал хиляди българи, присъствието на Иван Вазов е особено осезаемо и необходимо, даже насъщно, в тези дни на изпитание. Той вдъхва сила в душите ни, иска от нас да съберем достойнство, смелост, воля, братски сговор и съединени сили. Тази вечер Вазов е на стола си, за да ни напомни, че „След теб потомство иде цяло“. Благодарим ти, поете, за думите, които ни даде и за свещения език на дедите ни. Благодарим ти, че пазиш тази сцена и в светли и в мрачни мигове. Знаем, че с теб винаги жив е българският Бог“, произнесе от сцената директорът на театъра Мариус Донкин.

Сред специалните гости на церемонията беше и кметът на Сопот Деян Дойнов, който връчи на Йорданка Фандъкова и Мариус Донкин статуетки-бюст на Иван Вазов, които са копие на наградата, която общината дава всяка година на лауреата на най-голямата награда за литература в България, и дърворезба, изобразяваща сюжет от Възраждането и черквата „Свети Петър и Павел“ в Сопот, описана в романа „Под игото“.

В началото на церемонията, чийто водещ бе актьорът Дарин Ангелов, слово по повод юбилея произнесе изтъкнатия вазовед проф. Милена Цанева. Тя бе удостоена с медал за духовен принос, а наградата връчи директорът на БАН акад  Юлиан Ревалски.

Публиката в залата чу изпълненията на децата Калина Божинова и Симеон Ангелов на „Аз съм българче“ и „Моята молитва“, и изгледа документалният филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. След края на прожекцията бе и премиерата на Голяма сцена на спектакъла „О, ти, която и да си“, посветен на Иван Вазов. Режисьор е Бойка Велкова, а в актьорския екип са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, музиката – на Теодосий Спасов, а хореографията – на Мила Искренова.

Началото на честванията по повод 170-годишнината от рождението на Иван Вазов бе дадено сутринта на 9 юли с откриването на съвместна изложба с партньорите на честванията – Столична община и БАН в градинката пред Народния театър. Думи на почит към народния поет изрекоха патронът на честванията – кметът на Столична  община Йорданка Фандъкова и драматургът на театъра Мирела Иванова.

След финала на церемонията към къщата на Иван Вазов на ъгъла на ул. „Раковски” и „Иван Вазов” се отправи шествие с участието на актьори от трупата и служители на на театъра, интелектуалци и граждани. Там 11-годишната Калина Божинова – дъщеря на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – син на актьора Даниел Ангелов, представиха от любимия балкон на Вазов с изглед към театъра емблематичните му стихотворения „Аз съм българче” и „Молитва”.

Шествието продължи към паметника на Вазов, където слово произнесе директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и прозвучаха стихове на поета. 

Снимки Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53