Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Истории от спрелия свят

| обновено на 20.07.20 в 10:19
7
Снимка: Теодор Иванов

Нарекоха го „демон“, докато превземаше света неочаквано бързо и уби безброй хора. Лекари и учени търсеха знание и решения, докато той менеше „лицето“ си всеки ден. Започнаха да го наричат „Хамелеон“.

През месец март в Бергамо, Италия, „умрелите са толкова много, че няма къде да ги погребват вече“, а месец по-късно в Ню Йорк „хладилните камиони седят зад всяка болница“. 

В първите месеци на 2020 човешкият свят бе спрял заради Covid-19.

Хората се разделиха между ужаса и отричането му, между изненадата и шокиращите картини. Човешки трупове в камиони. Лекари, заспали от преумора в някой ъгъл на болница. Смайващи графики на летящи числа, зад които се криеше нечия смърт. 

В ушите ни през медиите кънтяха стенанията на болни хора, противоречиви решения на правителства, истерични конспиративни теории, тревожността от липсата на медицински ресурси.

Хората и здравните системи не бяха готови. 

Моменти от работния процес във Второ и Пето студиоЗдравите ръкопляскаха на лекарите от балконите на жилищата си, за да ги подкрепят. Загрижени за свободата гласове се надигнаха срещу ограниченията, наложени като  противоепидемичните мерки. 

Днес светът плахо прави опит за ново начало. Човечеството се зае да решава вечните си проблеми егоцентрични политици, расизъм и много бързо забрави за  съпричастността и неустойчивите здравни системи. Ужасът от смъртта отстъпи пред страха от разпадащите се икономики.

По време на най-тежките ограничения (март – юни 2020), когато много хора не излизаха от домовете си, екипът ни потърси български лекари, които работят в Италия, САЩ и Германия, за да ни разкажат историята на вируса през техните очи. 

Д-р Божидар Бакалов, д-р Александър Латев, д-р Борис Таблов, медицинска сестра Руми Велинова-Маринов и д-р Валери Таблов, са героите на фийчъра „Истории от спрелия свят“. 

Поредицата разговори по телефонa не успяха да преодолеят физическата дистанция с тях, но все пак ни дадоха възможност да разберем какво виждат, мислят и чувстват по време на ужаса, докато всички ние седяхме затворени в домовете си, а те бързаха за поредното дежурство. 

Екипът ни работи при необичайни обстоятелства за този радио-документ. 

Благодаря на звукоинженерите Константин Райдовски и Михаил Михайлов за желанието да работим, въпреки риска от зараза. Необходимостта от социална дистанция утежняваше процеса на постпродукцията, но те направиха всичко необходимо проектът да бъде завършен.

Благодаря и на Теодор Иванов, редактор на „Истории от спрелия свят“, който написа и изсвири музиката за фийчъра.

Не на последно място благодаря и на изключителните лекари Божидар Бакалов, Александър Латев, Борис Таблов, Валери Таблов и медицинска сестра Руми – Велинов Маринов, за това, че се съгласиха да споделят не само професионалните си преценки, но и късчета от личния си живот.
„Истории от спрелия свят“ ще продължи като сериал, защото многото лица на Covid-19 извадиха на повърхността твърде много загърбени от човечеството проблеми.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рas de deux на границата между разум и лудост

Jazz Age/епохата на джаза е не само термин, който Франсис Скот Кий Фицджералд изобретява, но и набъбнала от противоречия реалност, която поставя в центъра на изображение на своите разкази и романи. Ранните 30-те, когато замисля и работи върху „Нежна е нощта“, са едни от най-мрачните години в живота му. През 1932 г. съпругата му Зелда е хоспитализирана..

публикувано на 06.08.20 в 13:20

Мигове условност

„Условното наклонение изразява един евентуален или иреален факт, чиято реализация се разглежда като следствие от един предположен факт, от едно условие. Употребява се и за да се обозначи просто някаква фантазия, като случките се пренасят в полето на въображаемото. Например изначалната условност, използвана от децата, когато измислят нова игра.“..

публикувано на 19.07.20 в 09:05

Да се ожениш или да не се ожениш…

„Някой път като започнеш, така, в свободното си време да мислиш, току-виж накрая решиш най-после да се ожениш. Живееш, живееш и накрая ти става много гадно“. В среднощното време за радиотеатър може да чуете „Женитба“ – великолепната комедия на Николай Василиевич Гогол, която не слиза от световните сцени. Гогол определя пиесата си като невероятно събитие..

публикувано на 18.07.20 в 09:05

Страст, емоция и топлина

Ингмар Бергман е сам по себе си необикновено благодатен автор за правене по радиото, дори съвсем не случайно пише и поставя радиопиеси, но режисьорът Григор Антонов с актьорското участие на Александра Василева, Юлиана Сайска, Стоян Алексиев, Мимоза Базова, Велислав Павлов и Леонид Йовчев надхвърля хоризонта на този принципен, пословичен шанс с една..

публикувано на 16.07.20 в 08:30

Клиничен миш-маш от обозримото бъдеще

Някъде в обозримото бъдеще. Градска атмосфера. Дъждовете са ежедневие. Непрекъснато прелитат хеликоптери. Звук на автомобилна катастрофа, смесен с вой на сирени, писукане на медицински уреди и апаратура… Радиопиесата „Миш-маш“ ни грабва още с началото, още с началните ремарки.  Авторът ѝ Станислав Лем, въпреки че по професия е лекар, става..

публикувано на 15.07.20 в 08:35