Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Те използват изкуството ни" - спорът между BLM и Кей попа

Активисти на Blacks Lives Matter смятат, че южнокорейският феномен им дължи признание

БНР Новини
Момчешката Кей поп група BTS
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Корейският поп, накратко наричан Кей поп, се превърна в глобален феномен в последното десетилетие и си създаде многобройни ревностни почитатели по цял свят. Същевременно движението Blacks Lives Matter (BLM) упреква звездите и продуцентите на Кей попа, че не отдават нужното на черните творци, които пишат песни за тях.

В креативно отношение песните на Кей поп звездите не се отличават от господстващия мейнстрийм. Те са същият танцувален, синтетичен поп, който озвучава света от Токио до Берлин и от Талин до Сао Паоло. Тук активистите на BLM виждат проблем. Те искат по-високо заплащане и отчитане на авторски права, когато пишат песни за Кей поп изпълнители, настояват също така за гласовита и финансова подкрепа за движението, тъй като Кей попът усвоява не само песни, но и артистично и стилово влияние от афро-американската култура.

Нещо повече - голяма част от феновете на Кей поп групите в САЩ са афроамериканците, които пълнят стадионите по време на турнетата и купуват мърчандайз стоките на корейски групи.
По тази причина сега изискват от корейците да показват по-чувствително отношение към расовия въпрос.

Групата SM беше бойкотирана от движението BLM

Всъщност най-известната Кей поп група BTS (рожба на компанията Big Hit Entertainment, чийто управител публично заяви, че черната музикака е в основата на идентичността на септета), са сред явните защитници на черната кауза. Групата дари 1 милион долара на движението Black Lives Matter, но мнозина смятат, че това не е достатъчно и че южнокорейската развлекателна индустрия не е отдава дължимото уважение на черната култура.

"Те гледат на нас точно както и белите. Използват културата ни, възхищават й се, вземат от нея каквото им харесва и не връщат нищо обратно" - изтъква Майка Пауъл, който създава редица хитове за Кей поп групи и е недоволен от начина, покойто те използват разработени от него танцови стъпки и семпли, без да му платят адекватно.

Чернокожи активисти наскоро организираха бойкот по време на турнето на една от корейските групи SM, която отказвала публично да признае афро-американското влияние върху формирането си.

Моментът е важен, според друга активистка и авторка на песни Тифани Ред, която си е поставила лична задача - да промени музикалната индустрия чрез активизъм. "Той е нужен, той липсва. Липсва защита на артистите, а те имат нужда от защита", казва тя.

Ще излъжа, ако кажа, че не съм им помагала да крадат от нашата култура. Не ние изградихме системата, но е наша отговорност да я променим за добро. Черните хора не са единствените, които ще спечелят от промяната на Кей поп индустрията. Всеки ще спечели, ако бъде създадена цяла нова система на отговорност."

Източник: Guardian



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05