Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Одисей Спасов:

Предстои сериозна битка, за да може туристическият бранш да оцелее

Снимка: Ани Петрова

Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) е учредена на 29 юли 1992 г. В нея членуват над 100 компании от цялата страна, 50 други организации и личности, чиято дейност и интереси са свързани с туризма.
С Одисей Спасов, член на УС на БАТА, разговаря водещата Стефани Ангелова за вчерашния протест на служителите на десетки туроператори, които се събраха на протест пред Министерския съвет вчера, както и за срещата с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и с какво се ангажира тя.

За първи път има диалог и това вдъхна малко доверие в нашия бранш, каза Одисей Спасов – Управляващите трябва да погледнат европейските практики.

Бизнесът настоява още за грантова схема за подпомагането на туризма от държавата, ще я получи ли? В „Нашият ден“ коментираха и идеята 55 млн. лв. от държавния бюджет да отидат в помощ за чартърните полети с цел туризъм. Целта е да бъдат обхванати над 400 хил. туристи. Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Не мога да се ангажирам с твърдението че летния сезон ще бъде спасен. Много хотели, предвид обстановката, тази година не отвориха. Има туристи от Беларус, Англия, Германия, които искат да почиват на нашето Черноморие, но за момента ние сме в червения списък като рискова държава и това трябва на политическо ниво да се реши. Трябва да се повишат мерките за чужди туристи. – каза още Одисей Спасов. Целия разговор може да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборът на Виктор Иванов

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещенници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора. Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200..

публикувано на 07.08.20 в 11:08

Медицинските сестри са важна част от процеса на лечение

В Деня на милосърдието неизбежно се обръщаме към професията на медицинската сестра, неслучайно наричана милосърдна. 160 години след като Флорънс Найтингейл основава първото светско училище за сестри, СЗО алармира за недостиг на около 6 млн. сестри в световен мащаб. В България липсват 30 хил. медицински сестри.  "Причините са ясни и многократно..

публикувано на 06.08.20 в 14:16

Социалната работа е различна от социалното подпомагане

В Деня на милосърдието и различните аспекти, които то обхваща, Въльо Христов – председател на Българска асоциация на социалните работници, подчертава важността на това да разграничаваме социалната работа от социалното подпомагане. "Подпомагането е вид милосърдие, докато социалната работа изисква професионализъм. А в момента голяма част от заетите в..

публикувано на 06.08.20 в 13:59

България отдава почит пред Камъка от Хирошима

В Международния ден на милосърдието, 6 август, Националният музей „Земята и хората“ експонира „Камъкът от Хирошима“ за отбелязване на 75-годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима. Днес цял свят си припомня черната история на 6 август 1945 г., когато американският бомбардировач В-29 „Енола гей“ пуска бомбата с прякор „Малчугана“..

публикувано на 06.08.20 в 12:48
Молитва в Мемориалния парк в Хирошима, 6 август 2020

75 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

От бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са изминали 75 години, но и днес рискът от използване на ядрено оръжие се повишава до нива, невиждани от края на Студената война, а ядрените държави все по-често отправят заплахи.  Неописуемото страдание и безпрецедентните опустошения, наблюдавани преди 75 години, са свидетелство, че ядрените оръжия никога..

публикувано на 06.08.20 в 12:09