Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Урумов: Ние не играем на сцената, ние живеем на нея

Снимка: newtheatre.bg

Един от най-обичаните български актьори кани на емоционална разходка в своя театрален свят. Николай Урумов представя тази вечер (6 август) под открито небе автобиографичния си моноспектакъл „От роля в роля“. 

Представлението е колаж от любими роли и песни, които актьорът е играл и изпял през годините, но и възможност за надникване във вълшебния свят на театъра „зад завесата“. На сцената оживяват отново Бай Ганьо, Санчо Панса от „Дон Кихот“, Маргариди от „Криворазбраната цивилизация“, откъси от „Ривизор“ на Гогол, „Службогонци“ на Вазов... В представлението актьорът разказва и за весели и забавни моменти от съвместната си работа с наши именити актьори на сцената или на снимачната площадка – Георги Черкелов, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Антон Горчев, Иван Кондов, Петър Слабаков, Георги Русев...

В предаването „Нашият ден“ Николай Урумов разказва и как му се е отразила дългата принудителна пауза, когато театрите бяха затворени:

„Зле ми се отрази, както на всички колеги. Защото ние сме свикнали да живеем на сцената. Много пъти се казва „играеш на сцената“... Абе не, ние не играем на сцената. Ние живеем на сцената. Ние живеем за сцената. И това е все едно някой да ти отнеме живота. Така че всички колеги се чувстваме зле, но проявяваме разбиране, няма как. Ние не сме на площадите да протестираме за това, че са затворили театрите или че са намалили посещаемостта до 50 процента, а в някои градове до 30 процента все още. Така че аз лично никого не обвинявам. Разбираме, че зрителят не се чувства комфортно с тия маски в салоните, че времето сега е друго и на хората може би не им е сега до театър и предпочитат да излязат на въздух, след като са били толкова дълго затворени. Така че обяснимо е всичко и аз никого не обвинявам. Надявам се от есента всякакви рестрикции да паднат, зрителите да разберат, че за тях няма никаква опасност в зрителната зала, защото са с гръб един към друг, а не с лице един към друг. По-скоро опасността е за нас, актьорите, ако има такава. Защото ние сме един срещу друг, ние говорим, ние викаме, ние пеем, ние се смеем, ние протестираме от сцената. Мисля, че в по-късен час, на сцени на открито – прохладно, приятно, няма проблем“.

Представлението „От роля в роля“ можете да гледате тази вечер (6 август) от 21 часа на Лятната сцена на Нов театър НДК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 дни Пролетен панаир на книгата – за и против

Пролетният панаир на книгата да продължи 10 дни – идея, която предизвика противоречива обществена реакция от страна на издатели и читатели. Утре предстои повторно гласуване, за да бъде взето окончателно решение по темата. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева – председател на УС на Асоциация "Българска книга" (АБК), и Красимир Лозанов –..

публикувано на 19.03.24 в 10:59

Сборникът "Circus Bulgaria" на Деян Енев с награда в Италия

Сборникът с разкази на Деян Енев "Circus Bulgaria" беше отличен с наградата "Полски Кот" за най-добра славянска книга, преведена и издадена на италиански език . Книгата съдържа сбор от разкази на писателя и е издадена на английски и на немски език, преди да достигне и до италианските читатели.  В "Нашият ден" преводачът на сборника Джорджа..

публикувано на 19.03.24 в 09:56

39 години "Звук и светлина"

Тази година се навършват 39 години от премиерата на спектакъла "Звук и светлина" на хълма "Царевец" във Велико Търново. Идеята  се ражда през 1968 г. от режисьора Въло Радев, който, съвместно с Яромир Хник и с участието на популярния чешки музикант Йири Стивин, ръководи българо-чешкия колектив, осъществил проекта. Създаването и реализацията на..

публикувано на 19.03.24 в 08:10
Никола Груев - Котарашки (вдясно) и Емил Янев

Черната кутия на българския психеделик

В епизод 535 "Трамвай по желание" среща своята публика с един гост, съставен от две творчески личности: архитектът Никола Груев и музикантът Котарашки. Никола Груев е роден на 4 септември 1979 г. Расте като момче от центъра на София. Спецификите на семейната и кварталната среда някак естествено го отвеждат до ВИАС и диплома за архитект. Творческа..

публикувано на 18.03.24 в 18:00

"Нашият живот като на кино" – премиера на "Мим-Арт" в Топлоцентрала

Едва ли има човек, който поне веднъж да не си е мечтал за живот като на кино. Ето един такъв сюжет: Мъж, раздвоен между две жени – ученическата му любов и съпругата му. Накрая силната любов между персонажите, предопределени един за друг още от деца, ги събира. Това е историята, разказана във филм, разигран на живо в едноименната постановка, която трупата..

публикувано на 18.03.24 в 16:00