Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За свободата да се спасим

Снимка: Pixabay

Или за спасителната свобода, която е само в нашите ръце.

Автор на пиесата „Зелено“ е Димитър Атанасов – журналист, белетрист и драматург. Превеждан е на различни езици, има и много литературни награди. Живее и работи в Пловдив. Пиесата му е поетична и вълнуваща. Пиеса за стадо коне високо в планината. И за долината, където дебне човекът с пушка. За кръстопътя между робството и свободата. За страха и смъртта. И за човешкото им надмогване, за да бъде човекът избавен. Пиеса-метафора за силата на духа и за нелекото скъсване на оковите. И за спасението, което не е въпрос на обстоятелства и случайности, а на лична смелост и извоювана съдба. Как да се живее – обречен и зависим или волен и свободен? Решението е собствено и самотно. Чрез образа на стадо диви коне, откъснали се от яслата и юздите си, Петър Атанасов силно и красиво защитава рожденото право на всеки волно да препуска през живота си, свободен от ограниченията на власт, притежания, чужди мнения и робски привързаности. И докато израства до свободата си, поема и своите отговорности, за да усети наистина „зеленодивото“ на зеленото и да се слее с него.

Участват артистите: Добриела Попова, Йорданка Стефанова, Катя Иванова, Лидия Стефанова, Никоела Попова, Ани Василева, Мая Бабурска, Веселин Мезеклиев, Стефан Щерев, Петър Петров, Димитър Иванов, Мариус Донкин и Николай Антонов.
Режисьор – Емил Манасиев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си „Посещението на придворния лекар“, донесъл му много награди, преведен и на български, „Петата..

публикувано на 20.03.21 в 08:15