Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Арх. Бакалова: Дали кратките срокове за нова детска болница няма да са за сметка на качеството

Снимка: БГНЕС

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Няма да има промяна в сроковете и бюджета, заложени в договор с изпълнителя. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на състоялата се преди два дни кръгла маса. Колко време ще отнеме административната работа за построяване на нова детска болница?

Арх. Петкана Бакалова от инициатива „За истинска детска болница“ коментира в "Нашият ден":

"Това би трябвало да бъде факт от 27 май, когато на срещата ни с премиера Борисов той обеща, че няма да се ползва стария строеж, а ще бъде изградена нова сграда. От тогава минаха почти 4 месеца и ние разчитахме, че през тези 4 месеца могат да се случат много неща. Например – да бъде допълнено заданието за проектиране на база на преди това направен точен анализ на нуждите в детското здравеопазване. Към този момент, въпреки изпратените многократно писма, не сме получили отговор. В лични срещи ни беше казано, че има готов анализ и готово задание, но ние не сме се запознали с тях, за да дадем оценка. Би трябвало да има обсъждане в Обществения съвет, който да се конструира през това време. 

При всички случаи този анализ на нуждите би трябвало да бъде подкрепен и да има консенсуса на цялата лекарска педиатрична общност. Има гаранция от страна на министъра на здравеопазването, че това ще се случи. Лошото е, че загубихме 4 месеца, които можеха да бъдат използвани за стъпки в правилната посока."

На какъв етап е административно процедурата?

"За да бъде разрушен старият строеж, трябва да бъде изготвен проект за разрушаване, който да гарантира, че няма да има щети за околните сгради и гражданите наоколо. Това е една нормална процедура.

Промяна в подробния устройствен план не би трябвало да се налага вече, защото се предполага, че бъдещата сграда ще се съобрази с действащия подробен устройствен план и ще се съобрази със заложените и височини, и параметри на плана. Така е по закон. Това ще спести време. 

Новото строителство при всички случаи би могло да стартира веднага в момента, в който имаме дадено задание, възложено въз основа на анализ на нуждите."

Преди тази кръгла маса урбанистите и архитектите бяха на мнение, че трябва да се обследват и други терени. 

"Преди часове имах и разговори с лекари, които продължават да смятат, че трябва да се търсят алтернативни решения. По отношение на една детска болница, много е важно тя да бъде в паркова среда, важно е до нея да има добър достъп, транспортен достъп – масов транспорт. Нещо, които един терен в центъра на града не може да обезпечи."

Арх. Бакалова вярва, че в момента ще стартира най-после един истински дебат за функционалността на тази болница и на база на един консенсус между специалистите – педиатри, лекари – ще бъде направено най-доброто задание, тъй като в момента ние няма такова. Тя е притеснена от сроковете и дали тези кратки срокове няма да бъдат за сметка на качеството.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нужни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система

"Нищо правно няма в разговора за нова българска Конституция, въпросът не е юридически, а чисто политически. Няма нужда от нова Конституция". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев , декан на Юридическия факултет на Софийския университет, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция. "В нашето общество има теми, които винаги могат да се..

публикувано на 18.09.20 в 12:19

Промените в Изборния кодекс – кого ползват

Промените в Изборния кодекс по време на протести и предстоящи избори. Народното събрание реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Като че няма избори, преди които да не се правят промени в изборното законодателство. За какво говори това – коментар в "Нашият ден" прави   Петко Георгиев , журналист и наблюдател на изборите:..

публикувано на 18.09.20 в 10:29

Откъде тръгва проблемът с безводието

Половин България може да има проблеми с водата, ако не бъдат взети мерки, прогнозира тези дни екоминистърът Емил Димитров и визира няколко области – Сливен, Ямбол, Бургас и Варна. В същото време жителите на община Севлиево страдат от безводие, при това хронично, и мерките, взети в годините досега, не са докарали водата до къщите на хората. В Севлиево се..

публикувано на 18.09.20 в 10:07

Философия на незаконния дом

Кражба ли е частната собственост, имаме ли правото да бъдем приютени в собствено леговище, или да се самонастаним в питоса на Диоген, и защо е сгрешена логиката на Закона за устройство на територията (ЗУТ)? Как проблемът с незаконното строителство попада в контекста на гражданските протести? Отговори на тези въпроси, до един търсещи..

публикувано на 18.09.20 в 09:10

Училище и вирус

Как изглежда връщането в училище по време на пандемията от Covid-19, какви са мерките и достатъчни ли са те, има ли стратегия и ясен план при случай на заболели учители, и ученици? Отварянето на училищата не е самостоятелна мярка, а е част от поредицата действия за връщане към нормален живот, но при малко по-разични условия. Поради променящата..

публикувано на 17.09.20 в 14:42