Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Божествената Мария Калас

Холограма на Калас по време на концерт, включващ нейни записи и жив оркестър в Мексико Сити
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мария Калас e една от най-големите оперни певици на ХХ в. Легендарните ѝ роли продължават да пленяват и омагьосват милиони хора близо 40 години след смъртта ѝ на 16 септември 1977 г. 

Калас е родена в Ню Йорк на 2 декември 1923 г. Обожавана в еднаква степен от публиката и критиката, тя притежава брилянтна вокална техника и драматичен талант, които ѝ печелят прозвището La Divina. Репертоарът ѝ варира от сериозни класически опери до белкантови партитури от Доницети, Белини и Росини, до шедьоврите на Верди и Пучини и дори Вагнер. 

Като много други таланливи хора, и Калас има нещастно детство. След като майка ѝ забелязва музикалния ѝ талант, петгодишното момиченце е наказано с непрестанни уроци по пеене. Когато родителите ѝ се разделят, Мария заминава за Гърция с майка си и сестра си, където получава основното си музикално образование.

Калас е мечта за учителите си, които я описват като фанатично и безкомпромисно отдаваща душата и сърцето си на музиката. Напредъкът ѝ е феноменален. Тя пее по пет-шест часа дневно... За половин година Калас започва да изпълнява най-трудните арии в световния оперен репертоар със забележителна музикалност.

Професионалният ѝ дебют в Гръцката национална опера е през 1941, а първата ѝ сериозна роля идва година по-късно, когато изпълнява Тоска. След това дори зложелателите ѝ се съгласяват, че талантът ѝ е божествен.

Големият обрат в кариерата ѝ идва през 1949 г. Мария е ангажирана във Венеция за Брунхилда от „Валкирия” на Вагнер, но се налага да изпълни и Елвира от „Пуритани” на Белини. Само за три дни Калас превключва от неистово драматичната Брунхилда до прелестния лиричен глас на Елвира. Според критиците може би има певци, способни да направят този преход, но в рамките на цялата си кариера, не за три дни. 

Ла Скала поставя редица постановки специално за Калас, под диригентството на Херберт фон Караян и режисирани от Франко Дзефирели и Лукино Висконти. По-късно Висконти ще каже, че се е захванал с оперна режисура само заради Калас.

Дебютът ѝ в Метрополитън опера през 1956 г. е предшестван от неласкава статия в "Таймс", която я описва като своенравна и капризна примадона.

През 1952 г. Калас прави лондонския си дебют в Кралската опера и оттогава датира любовната ѝ връзка с английската публика, пред която тя ще пее многократно и ще получава аплодисментите ѝ  до 1965 г.

Знае се, че Калас започва кариерата си с тегло от около сто килограма и се превръща във фина, елегантна дама, обитаваща света на глобалния джет сет. Но според някои специалисти рязкото отслабване в средата на кариерата е спомогнало за упадъка на гласа и преждевременния край на кариерата ѝ.


По-късно директорът на Метрополитън опера Ню Йорк ще каже, че Калас е била най-трудният артист, с когото е работил: "Защото тя беше много по-интелигентна. С останалите певци можеше да се разбереш, но с Калас не беше така. Тя знаеше точно какво иска и защо го иска."

Калас дълго е женена за италианския богаташ Джовани Менегини, но през 1957-а, когато двамата гостуват на яхтата на Аристотелос Онасис, бракът им се разпада. Мария и Аристотелос се влюбват и веднага решават да заживеят заедно. За Мария следват години на щастие, лукс и светски блясък.

Всичко свършва през 1968, когато Онасис среща Джаки Кенеди. Изгубила гласа си, Мария губи и любовта на живота си. Затваря се вкъщи и умира през 1977 г. едва на 54 години, за да остане като Библията на операта, Божествената, неповторимата Мария Калас.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Моменти от творческия работен процес на „Парадокси“

Премиера на Камерната опера в Благоевград

От февруари Благоевградската камерна опера има нов директор. Това е Лина Ангелова, която вече веднъж е ръководила театъра. Почти веднага след назначаването ѝ започва пандемичната криза, която спира всякакви проекти. Успяват само да проведат конкурс за солисти, но те са назначени доста по-късно. Назначават и нов диригент, младата Светлана Галианова...

публикувано на 30.09.20 в 13:55

В Стара Загора операта прелива летния сезон в есенен на закрито

Със спектакъл на балета „Дон Кихот“ на Минкус започва новият балетен сезон на 1 октомври. За това събитие е поканен премиер-солистът на Виенската държавна опера Денис Черевичко. Оперният сезон ще започне на 23 октомври с нова постановка на „Отело“ на Верди, а в централните партии ще пеят Камен Чанев, Таня Иванова, Александър Крунев. Театърът гостува на..

публикувано на 29.09.20 в 10:37
Руска Каврошилова

Руска Каврошилова: С музика ще преборим трудните моменти

С нов екип и съвсем нова концепция за работа започва своето предизвикателство педагога и музикант Руска Каврошилова, която от тази година поема ръководната длъжност в Центъра за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс , град Пещера. Като директор тя подема инициативата, за привличането на нови специалисти с цел развитието,..

публикувано на 28.09.20 в 16:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 28.09.20 в 15:32
Пианистът Дмитро Чони и диригентът Марк Кадин

Запис на първия концерт на СО на БНР от сезон 2020/2021 г.

След принудителното няколкомесечно прекъсване, наложено заради пандемията от Covid-19, радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин отново се завръщат на сцената и подновяват своите традиционни срещи с публиката и слушателите. Новият творчески сезон 2020/2021 се откри на 25 септември в столичната зала „България“ с програма, която предлага: •..

публикувано на 28.09.20 в 13:50