Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Щастието вътре в нас

Снимка: Даниела Манолова

Михаил Казаков е роден през 1986 година. Завършил е право. Писането обаче е в сърцето и сред талантите му. Негови пиеси получават номинации в няколко конкурса за съвременна българска драматургия. Има реализирани постановки в Радиотеатъра, а в момента на театрална сцена с успех се играе пиесата му „Кризисен център“.

„Здравейте! Писането е мое хоби, но нямам нищо против след време да се превърне в професия. Не се опитвам да променя света или хората с писането, а по-скоро търся правилната настройка, чрез която да програмирам психиката си, да възприема щастието като състояние, което зависи от мен самия, а не от външни фактори. Щастието не съществува извън нас. То не е скрито в пещери, под камъни или в други хора. Щастието е някъде вътре в нас, затрупано от всичките ни несъвършености и претенции. И чака да бъде изровено. Героят от пиесата ми „Завръщане“ е човек, който се носи сред своите пасажи от спомени. Успява да се освободи от веригите на миналото и да възприеме настоящето такова, каквото е, извличайки удоволствие от него.
Работата по написването на радиоварианта на пиесата беше вълнуваща и вдъхновяваща. Успях да науча нови неща за театъра и по-конкретно за радиотеатъра и то от хора с голям опит в тази сфера. С актьорите и режисьора обсъдихме доста идеи и варианти по сюжета. Беше създадена творческа и ведра атмосфера и нямах нищо против да променям диалога в определени сцени, така че те да заработят правилно.
Приятно слушане!
Ваш, Михаил Казаков.“

Режисьор: Димана Пейчева
Музикално оформление: Валя Бояджиева
Участват артистите: Юлиян Балахуров, Елена Бърдарска, Тихомира Темелкова и Ирина Андреева.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си „Посещението на придворния лекар“, донесъл му много награди, преведен и на български, „Петата..

публикувано на 20.03.21 в 08:15