Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Щастието вътре в нас

Снимка: Даниела Манолова

Михаил Казаков е роден през 1986 година. Завършил е право. Писането обаче е в сърцето и сред талантите му. Негови пиеси получават номинации в няколко конкурса за съвременна българска драматургия. Има реализирани постановки в Радиотеатъра, а в момента на театрална сцена с успех се играе пиесата му „Кризисен център“.

„Здравейте! Писането е мое хоби, но нямам нищо против след време да се превърне в професия. Не се опитвам да променя света или хората с писането, а по-скоро търся правилната настройка, чрез която да програмирам психиката си, да възприема щастието като състояние, което зависи от мен самия, а не от външни фактори. Щастието не съществува извън нас. То не е скрито в пещери, под камъни или в други хора. Щастието е някъде вътре в нас, затрупано от всичките ни несъвършености и претенции. И чака да бъде изровено. Героят от пиесата ми „Завръщане“ е човек, който се носи сред своите пасажи от спомени. Успява да се освободи от веригите на миналото и да възприеме настоящето такова, каквото е, извличайки удоволствие от него.
Работата по написването на радиоварианта на пиесата беше вълнуваща и вдъхновяваща. Успях да науча нови неща за театъра и по-конкретно за радиотеатъра и то от хора с голям опит в тази сфера. С актьорите и режисьора обсъдихме доста идеи и варианти по сюжета. Беше създадена творческа и ведра атмосфера и нямах нищо против да променям диалога в определени сцени, така че те да заработят правилно.
Приятно слушане!
Ваш, Михаил Казаков.“

Режисьор: Димана Пейчева
Музикално оформление: Валя Бояджиева
Участват артистите: Юлиян Балахуров, Елена Бърдарска, Тихомира Темелкова и Ирина Андреева.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Запис на Николай Волев и Уте Кристине Круп

"Майчин език, отечество/ Muttersprache, Vaterland" е един от онези много редки и интересни художествени феномени, в които на всяко следващо ниво от замисъла, смисъла, правенето, ефекта, таргета залагаме на прескачане на граници и билингвизъм. Подобен фокус не само че не завързва ръцете, а дава толкова много нови посоки и предизвикателства...

публикувано на 18.10.20 в 06:15

Запис на Методи Андонов, 60 години по-късно

Текст, написан през 1853, при това като резултат на смел опит чрез нескривано подражание да създадем нещо артистично в тотално празното пространство, и записан в студио на радиото през 1963, ще прозвучи отново в неделя през нощта. Смисълът на подражателния акт в онези десетилетия на 19-и век, когато българска драматургия не е имало, е бил стратегически..

публикувано на 17.10.20 в 09:15

Накъде да тръгнеш със счупен чадър под дъжда

29-минутното аудио в събота от 19.30 успява да разкаже цяла и плътно поднесена история за големите и сериозни травми и тяхното преодоляване. Успява да разкаже история с пестеливост и непринуден тон, които естествено предизвикват съпричастие и любопитство към това какво ще стане по-нататък. В центъра на повествованието са един син и неговата майка, които..

публикувано на 16.10.20 в 12:00

Завръщането на Блудния син

Албер Камю е един от най-четените и обичани автори на 20-и век. Най-известните му творби са „Чумата“, „Падането“, „Чужденецът“, „Разбунтуваният човек“, „Митът за Сизиф“. Той е ярък представител на екзистенциалисткото движение във Франция, деен участник в политическите сблъсъци на своето време. Освен собствената си драматургия, Камю адаптира за сцена..

публикувано на 24.09.20 в 15:45

Захари Карабашлиев в радиотеатъра

Предлагаме ви среднощно слушане на радиоварианта на пиесата на Захари Карабашлиев „Неделя вечер“. Режисьор – Здравко Митков. Участват артистите: Лили Маравиля, Роберт Янакиев, Мартин Гяуров, Николай Върбанов, Гергана Плетньова, Мила Банчева. „Пиесата ми „Неделя вечер“ е пиеса за човешка криза. Дълбока и неизбежна за всеки един от нас криза, от..

публикувано на 18.09.20 в 13:59