Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубавата дама

(или за рицарите и традицията)

Стинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Песни на Пати Остин, Куинси Джонс, Род Темпертън, Емерсън, Лейк енд Палмър, Брус и Джон Хорнсби, Владимир Попчев и „ФСБ“, Бил Уидърс, Сирил Еме, Ричард Пейдж, Доминик Милър и Стинг представят Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев в „Изпята поезия“ на 11 октомври от 17 часа.

„Искам нежност“, чуваме на френски да пее сър Елтън Джон години преди да получи титлата на благородник. И това далеч не е първата френска песен, която изпълнява. Ако някой се учудва – сър Елтън говори добре този език, което му позволява и добре да пее на него. Нека си припомним и сър Пол, „Бийтълс“ и песента „Мишел“!

Години по-късно още един знаменит английски автор-изпълнител изненада любопитния свят с френска интерпретация на песента „La belle dame sans regrets“, „Красавицата без милост“ или „Безжалостната красавица“. Почти всеки знае: това е песента на Стинг, която британецът, носител на рицарско звание, създава заедно с китариста и сподвижник Доминик Милър – великолепна пиеса като изпълнение, звукозапис, музика и текст… дори. И все пак, защо с френски думи?

Вероятно, трябва да търсим връзка с едно по-далечно минало. Известен е сонетът на английския поет Джон Кийтс „La Belle Dame Sans Merci“ – заглавие, което има сходен смисъл: „Хубавицата, която няма милост“, „Безмилостната красавица“, но отново изниква същият въпрос: защо и това заглавие е на френски език? Джон Кийтс създава тази творба през 1819 година по мотиви на средновековната провансалска френска поезия.

Отивайки мислено още по-назад във времето стигаме до „Прекрасната дама, незнаеща милосърдие“ или „Красивата дама без милост“ – докосваща рицарската романтика алегорична поема на Ален Шартрие, живял на превала между 14 и 15 век. Близо 550 години по-късно Стинг на свой ред се вдъхновява от незнайната безмилостна красавица. Днес мнозина я наричат la femme fatale, „фаталната жена“, която май съществува във всички времена: в отминали епохи и вероятно – бъдещи..., знаем ли?! Разумно е да не прибързваме с вариации по тази тема – сложна, разнообразна, пъстра, неподвластна, шарена като живота. Затова като постскриптум по повод англичаните, които понякога обичат да изпяват френски думи е добре да си припомним, че на официалния герб на Обединеното кралство има изписани два девиза. Единият заявява: „Срам за онзи, който мисли зло“. Другият гласи: „Бог и моето право“.

И двата надписа, които до днес красят герба на Великобритания са изписани на френски език.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30