Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Запис на Методи Андонов, 60 години по-късно

Сава ДоброплодниТекст, написан през 1853, при това като резултат на смел опит чрез нескривано подражание да създадем нещо артистично в тотално празното пространство, и записан в студио на радиото през 1963, ще прозвучи отново в неделя през нощта.

Смисълът на подражателния акт в онези десетилетия на 19-и век, когато българска драматургия не е имало, е бил стратегически – да постави начало и да ни приобщи към общността на онези национални драматургии и театрални школи, които вече са напреднали, някои – съвсем малко, други – на светлинни години.

„Михал Мишкоед“, известен и под заглавието Михал, е побългарена комедия в четири действия. Зад записа на „Михал Мишкоед“ в Златния фонд на БНР стои славата на уникален театрален спектакъл на Сатиричния театър и името на режисьора Методи Андонов.
  
Методи Андонов
Почти 60 години ни делят от онзи ден, когато всички тези актьори: Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Невена Коканова, Иван Андонов, Жени Филипова, Григор Вачков, Божидар Лечев, Хиндо Касимов, Вели Чаушев, Васил Попов, Константин Коцев, Никола Анастасов, Димитър Манчев, Илия Конев, Енчо Багаров, Лиляна Апостолова, Саша Игнатиева, Цветана Гълъбова, Златина Дончева и Ани Дамянова са дошли на „Драган Цанков“ 4, за да участват в този запис.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бунтът на смирената

Когато четем Достоевски, усещаме от колко много поделементи е съставен човекът и сякаш Достоевски е авторът в световната литература, който е успял да ги обхване. Самият писател се състои от много трагични съдби – каторга, болести, зависимости, хищни издатели, дългове, нещастни любови, загуба на деца, величав, огромен литературен талант. Повестта..

публикувано на 24.10.20 в 08:25

Запис на Николай Волев и Уте Кристине Круп

"Майчин език, отечество/ Muttersprache, Vaterland" е един от онези много редки и интересни художествени феномени, в които на всяко следващо ниво от замисъла, смисъла, правенето, ефекта, таргета залагаме на прескачане на граници и билингвизъм. Подобен фокус не само че не завързва ръцете, а дава толкова много нови посоки и предизвикателства...

публикувано на 18.10.20 в 06:15

Накъде да тръгнеш със счупен чадър под дъжда

29-минутното аудио в събота от 19.30 успява да разкаже цяла и плътно поднесена история за големите и сериозни травми и тяхното преодоляване. Успява да разкаже история с пестеливост и непринуден тон, които естествено предизвикват съпричастие и любопитство към това какво ще стане по-нататък. В центъра на повествованието са един син и неговата майка, които..

публикувано на 16.10.20 в 12:00

Завръщането на Блудния син

Албер Камю е един от най-четените и обичани автори на 20-и век. Най-известните му творби са „Чумата“, „Падането“, „Чужденецът“, „Разбунтуваният човек“, „Митът за Сизиф“. Той е ярък представител на екзистенциалисткото движение във Франция, деен участник в политическите сблъсъци на своето време. Освен собствената си драматургия, Камю адаптира за сцена..

публикувано на 24.09.20 в 15:45

Щастието вътре в нас

Михаил Казаков е роден през 1986 година. Завършил е право. Писането обаче е в сърцето и сред талантите му. Негови пиеси получават номинации в няколко конкурса за съвременна българска драматургия. Има реализирани постановки в Радиотеатъра, а в момента на театрална сцена с успех се играе пиесата му „Кризисен център“. „Здравейте! Писането е мое хоби, но..

публикувано на 19.09.20 в 11:05