Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бунтът на смирената

Когато четем Достоевски, усещаме от колко много поделементи е съставен човекът и сякаш Достоевски е авторът в световната литература, който е успял да ги обхване. Самият писател се състои от много трагични съдби – каторга, болести, зависимости, хищни издатели, дългове, нещастни любови, загуба на деца, величав, огромен литературен талант.

Повестта „Кротката“ кротко, смирено се вписва в сложните душевни лабиринти на човешката природа, които Достоевски надлъж и нашир преброжда в цялото си творчество. Провокация за написването ѝ е репортаж във вестник за шивачка, която се самоубива, като скача от покрива на сградата, в която живее. Самоубийства е имало и ще има. Тази жена обаче остава завинаги интерпретирана в литературата, защото скача, прегърнала икона на Света Богородица – факт, който поразява Достоевски. „Тази икона в ръцете ѝ – пише той в „Дневник на писателя“ – е странна и нечувана още черта в самоубийството! Това е някакво кротко, смирено самоубийство. Тук дори видимо не е имало никакъв ропот или упрек: просто – вече не трябва да се живее, „Бог не иска“, и умряла, след като се помолила“.

Жената – прототип на Кротката, е сложила край на живота си заради безпаричие, а в повестта „Кротката“ Достоевски надгражда и нажежава до яркочервено линията на смирението, доведено до бунт, защото може да оцелее без всичко друго, но не и без любов. Типично руско. Вселенски значимо. Точно като знаменателната му мисъл, че любовта е да видиш човека такъв, какъвто Бог го е замислил. А „Кротката“ добавя още един детайл – освен да го видиш, и да заживееш с Бога в другия човек. Обратното е заплаха за същността на самия живот.

Радиодраматизацията на повестта „Кротката“ е великолепно интерпретирана от артистите Илия Добрев и Петя Силянова и от режисьора Петър Дамянов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири поредни нощи на Мечтателя на Достоевски в 60 минути

Повестта „ Бели нощи“ е едно от сравнително ранните произведения на Достоевски. Публикувана е през 1848. По това време Достоевски е на двадесет и седем години и след успеха на „ Бедни хора“ и критиките към други негови разкази и повести вече е известен млад автор. Ако хвърлим едно око на тогавашните критики за „ Бели нощи“ – те определено..

публикувано на 22.11.20 в 08:05

Да надзърнеш в бъркотията или Сънят на чичо

Когато през 1844-а и 1845-а година Достоевски работи върху първия си роман „ Бедни хора“ , той толкова е съсредоточен върху възможността с написването и публикуването на един роман да се измъкне от финансовите притеснения, че споделя в писмо: „ Ако това не стане, ще се обеся“ . „ Бедни хора“ има голям успех. Десетилетия по-късно „ Сънят на..

публикувано на 20.11.20 в 08:31

Фичър за правото да поискаш помощ

Фичърът „ Духовният камък“ на Теодора Димова е създаден през 2010 година върху записи и проучвания, направени в Русе с членовете на църковната общност към църквата „Свети Николай Чудотворец“. Той открива и разказва конкретна човешка история, историята на един човек, изпаднал в страдание и крайна нищета, който се опитва да се приближи и потърси..

публикувано на 19.11.20 в 14:47

Забравените от небето

Това са събрани от Екатерина Томова разкази на столетници от Родопските селца. Книгата излиза през 70-те години на миналия век след мъчителни административни спънки, чрез които влиятелни писатели от онова време се опитват да отнемат авторството над тези разкази. Но чиновническите манипулации в крайна сметка се оказват безсилни пред чистота на..

публикувано на 29.10.20 в 08:40

Запис на Николай Волев и Уте Кристине Круп

"Майчин език, отечество/ Muttersprache, Vaterland" е един от онези много редки и интересни художествени феномени, в които на всяко следващо ниво от замисъла, смисъла, правенето, ефекта, таргета залагаме на прескачане на граници и билингвизъм. Подобен фокус не само че не завързва ръцете, а дава толкова много нови посоки и предизвикателства...

публикувано на 18.10.20 в 06:15