Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китариада

Снимка: Pixabay

„Да бъдеш първи във класация не е никак зле!
Да предизвикаш сензация в класация никак не е зле!
Да издадеш плоча! Да я продадеш… във няколко милиона екземпляра
и да можеш да накараш всички хора да ти кажат „Не е зле!“
Да си звезда,
да те приемат в артистичната среда,
Да те преследват фотографи,
да ти искат автографи, на концерти да повтарят:
Браво! Не е зле!
Да станеш Идола на цяла нация, е-хее!
Да победиш „Сигнал“, „Щурците“, даже „Адаптация“
никак не е зле!

Да бъдеш първи във класация не е никак зле,
но само не мислете, моля, че първо място във класация
означава „връхна точка“, кулминация!
Напротив: за музикантите от моята генерация
това е нещо като… компенсация –
за труд, за време, за годините.
Изобщо – реабилитация.
Хм!“

„Първи в класация“ – текст и изпълнение: Георги (Гошо) Минчев,
музика: Иван Николов „Шилото“ / 1982

Колеги и приятели определят китарния стил на Иван Николов „Шилото“ като „тежка пернишка металургия“. Сред тях бе Гошо Минчев, както и Кирил Иванов „Мъглата“ – тонрежисьорът, който прави записа на „Първи в класация“ в Първо студио и 12-та кабина на Радиото. Тежкият пернишки саунд на китариста Иван Николов не е случаен. Добре е да се помни, че град Перник е своеобразна „люлка“ на българския рок-енд-рол. Все още някои знаят, че в Перник е проведен първият рок фестивал у нас. Наречен е „Китариада“.

Продължава спорът дали първата „Китариада“ е през 1967-ма или 1965-та година, която изглежда да е по-вероятна. По-късно следват още „Китариади“ – през 1967-ма, осма, девета и 1970-та година, след което всичко утихва и остава в спомена. Но в петгодишния славен пернишки „китариаден“ период тръгват рок-групи като „Пернишките братя“, „Зелените гущери“, китарният дует „Андрей и Фиката“, „Пъстрите“, „Матадор“, „Стримони“ и немалко други, сред които е формацията „Вива“. И тъкмо група „Вива“ чуваме заедно с Георги Минчев в хита „Първи в класация“. Когато през 1982 година се появява тази песен, нейният ироничният и хаплив, недвусмислен и предизвикателен със самохвалството ѝ текст предизвиква смут в официалната комисия за приемане на песни, но пък звукозаписът идва като последица от наистина стигнали първото място в родните класации изпълнения на певеца. Песента е приета със смесени чувства, влиза в програмите на Националните радио и телевизия и през осемдесетте години се излъчва (за щастие!) многократно. Звучи и в най-новия ни век. Ала дори и днес, струва си от време на време да четем думите на Георги Минчев, с които изпълнява „Първи в класация“, въпреки че песенният текст не предполага четене, а слушане.
Но добре е, все пак, някои песни и да се четат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10

"Сицилианска вечерня", опера в пет действия от Джузепе Верди

Либрето: Йожен Скриб и Шарл Дюверие. Световна премиера: 13 юни 1855, Париж, Театър Grand opera Действащи лица: • Херцог Ги дьо Монфор, губернатор на Сицилия – баритон • Дьо Бетюн, френски офицер – бас • Граф Водемон, френски офицер – тенор • Ариго (Анри), млад сицилианец – тенор • Джовани да Прочида, сицилиански лекар – бас •..

публикувано на 05.07.24 в 10:20

"Софийски музикални седмици" – фестивал с дълга история и бъдеще

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е най-старият културен форум у нас, който не е прекъсвал своите издания през 55-годишната си история, въпреки многобройните трудности и сътресения. Фестивалът се радва на хиляди съмишленици и ценители на класическата музика от цял свят, които следят с интерес концертите и събитията през годините...

публикувано на 04.07.24 в 09:25