Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Китариада

Снимка: Pixabay

„Да бъдеш първи във класация не е никак зле!
Да предизвикаш сензация в класация никак не е зле!
Да издадеш плоча! Да я продадеш… във няколко милиона екземпляра
и да можеш да накараш всички хора да ти кажат „Не е зле!“
Да си звезда,
да те приемат в артистичната среда,
Да те преследват фотографи,
да ти искат автографи, на концерти да повтарят:
Браво! Не е зле!
Да станеш Идола на цяла нация, е-хее!
Да победиш „Сигнал“, „Щурците“, даже „Адаптация“
никак не е зле!

Да бъдеш първи във класация не е никак зле,
но само не мислете, моля, че първо място във класация
означава „връхна точка“, кулминация!
Напротив: за музикантите от моята генерация
това е нещо като… компенсация –
за труд, за време, за годините.
Изобщо – реабилитация.
Хм!“

„Първи в класация“ – текст и изпълнение: Георги (Гошо) Минчев,
музика: Иван Николов „Шилото“ / 1982

Колеги и приятели определят китарния стил на Иван Николов „Шилото“ като „тежка пернишка металургия“. Сред тях бе Гошо Минчев, както и Кирил Иванов „Мъглата“ – тонрежисьорът, който прави записа на „Първи в класация“ в Първо студио и 12-та кабина на Радиото. Тежкият пернишки саунд на китариста Иван Николов не е случаен. Добре е да се помни, че град Перник е своеобразна „люлка“ на българския рок-енд-рол. Все още някои знаят, че в Перник е проведен първият рок фестивал у нас. Наречен е „Китариада“.

Продължава спорът дали първата „Китариада“ е през 1967-ма или 1965-та година, която изглежда да е по-вероятна. По-късно следват още „Китариади“ – през 1967-ма, осма, девета и 1970-та година, след което всичко утихва и остава в спомена. Но в петгодишния славен пернишки „китариаден“ период тръгват рок-групи като „Пернишките братя“, „Зелените гущери“, китарният дует „Андрей и Фиката“, „Пъстрите“, „Матадор“, „Стримони“ и немалко други, сред които е формацията „Вива“. И тъкмо група „Вива“ чуваме заедно с Георги Минчев в хита „Първи в класация“. Когато през 1982 година се появява тази песен, нейният ироничният и хаплив, недвусмислен и предизвикателен със самохвалството ѝ текст предизвиква смут в официалната комисия за приемане на песни, но пък звукозаписът идва като последица от наистина стигнали първото място в родните класации изпълнения на певеца. Песента е приета със смесени чувства, влиза в програмите на Националните радио и телевизия и през осемдесетте години се излъчва (за щастие!) многократно. Звучи и в най-новия ни век. Ала дори и днес, струва си от време на време да четем думите на Георги Минчев, с които изпълнява „Първи в класация“, въпреки че песенният текст не предполага четене, а слушане.
Но добре е, все пак, някои песни и да се четат.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.06.21 в 16:13

Флейтистката Мария Митева с нов диск и концерт в София

„Когато животът ти даде лимон, направи си лимонада“ казва Мария Митева , която издаде свой диск. Той съдържа пиеси написани за нея или такива свързани с творчеството ѝ от различни композитори от България, Люксембург и Австрия. Това са трите държави, с които е свързан животът на флейтистката. Затова и заглавието е „Пътища“. Дискът се издава със..

публикувано на 16.06.21 в 08:05

„Откритие“ на 30 години

30 години ще отбележи в началото на идната седмица варненският международният музикален фестивал „Откритие“. Неговият създател Доно Цветков е композитор, музикален мениджър и журналист. От сцената на „Откритие“ са тръгнали музикалните кариери на мнозина от популярните ни и любими певци - Деси Добрева, Миро, „Ъпдаун“, дует „Мания“…Пак там са..

публикувано на 16.06.21 в 07:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2021

16 юни 3.00 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Симфония № 100 в Сол мажор, H.1:100 „Военна“. 3.24 часа – Антони Дворжак (1841-1904), Романс във фа минор за цигулка и оркестър, оп. 11. Солист: Ранхилд Хемсинг (цигулка). 3.37 часа – Йохан Халворсен (1864-1935), Fossegrimen – откъси из театралната музика, оп. 21. Солист: Ранхилд Хемсинг (фидел). 3.52 часа –..

публикувано на 15.06.21 в 17:33

За Анжела Тошева – с любов и респект

Как може да се опише с малко думи пианистката Анжела Тошева? Харизматична и действена, без непременно да натрапва себе си, изпълнена със завидна доза решителност и заедно с това мекота и дори извинителна стеснителност, когато излиза да се поклони на публиката преди да започне своето изпълнение, което издава от първите тактове още пределна..

публикувано на 15.06.21 в 09:15