Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове.
Светът не чака нова Богородица.
Светът си знае като две и две
какво е безизходица.

Върти се нощем в тясното легло
в безсъние хроническо
и нявгашното пещерно тегло
днес му изглежда весело, епическо.

И стогодишните войни,
и бутафорните нашествия,
и тези реформаторски вълни
без никакви последствия.

И онзи доктонерски патос,
залял трибуните и пресата...
Светът загуби всичко свято
и всичко сведе в интересите.

Светът не иска и да знае
какво ще му се случи скоро.
Начало ли е, или краят –
светът е схванат от умора!

А ти на себе си се помоли
и вярата ти нека е всесилна.
Моли се, докато те заболи,
защото всяка болка
е родилна…

Радой Ралин създава това стихотворение през 1976 година. Нарича го „Навечерие“. 12 години по-късно пианистът и дългогодишен член на рок група „Щурците“ Владимир Тотев - Валди прави музика по стиховете на Радой и така се появява едноименната песен „Навечерие“, която влиза в репертоара на „Щурците.

След като Валди написва музиката, както е редно – демонстрира уважение и се среща с автора на стиховете, поета Радой Ралин. Представя музиката си за мнение, с надежда и за одобрение. Валди свири и изпява цялата песен. Радой Ралин остава замислен. Известно време мълчи и изведнъж почти патетично в неговия си стил казва: „Вивалди е кръстен на тебе“. Валди го поглежда учудено.., а Радой му обяснява: „Ами… Вива Валди!“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Анастасов

Тезите на Иван

В своя брой 401 „Трамвай по желание“ представи на публиката си младия и ексцентричен музикант Иван Анастасов. Иван е завършил кинознание в НАТФИЗ, но е продължил творческия си път, изразявайки се не с картина, а с музика. Автор е на два музикални албума, вторият от които носи енигматичното заглавие „Теория на невероятностите“. В клиповете му..

публикувано на 20.01.21 в 08:55

Нова арфа за нашето училище – дарителска кампания на родителите и възпитаниците от НМУ „Любомир Пипков“

Жест на гражданска ангажираност и разбиране, че развитието на децата е споделена отговорност, води до създаването на дарителската кампания „Нова арфа за нашето училище“. Сдружение „Ранно пиле“ я организира още миналата година по инициатива на родителите на учениците от класовете по арфа на д-р Кохар Андонян и Лили Стоева в Национално музикално..

публикувано на 19.01.21 в 15:04
„Момиче с гергини“ от Владимир Димитров – Майстора

Българският национален костюм в картините-уроци по етнография

„Всяка жена прави сама своите носии, престилки, черги и прочее. И естествено, за да се хареса на хорото, тя трябва да се отличава от другата. И затова са толкова различни нашите носии, защото те не трябва да се повтарят. Всяка мома трябва да изглежда по-добра от другата, като се хване на хорото, за да я харесат момците. Затова не само всяко село се..

публикувано на 19.01.21 в 08:20
Доц. д-р Галя Петрова-Киркова

Певицата и педагог Галя Петрова-Киркова с ново амплоа

С настъпването на 2021 г. певицата и педагог и гъдулар Галя Петрова-Киркова прибави още една впечатляваща и нова страница към своето професионално амплоа – директор на Департамента за езикова и специализирана подготовка към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. „Именно в академията започна и..

публикувано на 18.01.21 в 11:43
Славин Славчев - „Не е лесно“

Не е лесно

Не е лесно без любов на този свят. Не е лесно без мечтите да летят. Не е лесно, а минутите мълчат, не връщаш само времето назад. Задържайки стрелките на часовник остарял не отмервай само дните през които си живял и точно както искаш – влюбен и щастлив, до теб е бил приятел, с който днес да продължиш. Забрави следата няма – твоят път е начертан В..

публикувано на 18.01.21 в 10:15