Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 3 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на камерни ансамбли – Кремерата Балтика.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Южноамериканска етно музика

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Таня Скечелиева, Дамян Димов, Стоян Ганчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Всяко нещо си има място“ от Весела Фламбурари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Магьосникът от Оз“ от Лиман Франк Баум

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Зимен Симеоновден в езически трактовки и християнският Симеон Богоприемец – коментар.
• Празнични, делнични и изборни размисли в град Раковски – директно включване от града на зам.-кмета Венцислав Чавдаров.
• Предизборна треска в Косово и Балканска атмосфера с днешна дата – анализ на балканиста Райна Асенова.
• Главен герой: Звукорежисьорите на програма „Христо Ботев“, представени от доайена в екипа Слави Бошнаков – част от поредицата лица и гласове в юбилейната година за програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“.
• Минути на редактора: Особености на общуването в интернет – как патологията се превръща в норма – разговор с психиатъра д-р Любо Канов, автор на класификация на българските тролове.
• Първи стъпки в електронното здравеопазване в България – изводи и етапи. Кога в България ще има изцяло електронно здравеопазване и гарантирана ли е защитата на здравните ни досиета?
Темата е с участието на: Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването, д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив и Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Свилен Ноев подарява песен за кампанията „Стани Великан“ на SOS Детски селища България;
• Инди рок групата JIN MONIC влизат в 2021 с нова песен и видео - „No Matter“;
• ALI представят „FREEDOM“ – трети сингъл с ярко прогресив инди рок звучене;
• Дивна пожелава на своите почитатели по-светла 2021-ва с новата си песен „Напред“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Пристрастно. Театърът на Варна“: книга на Виолета Тончева, посветена на 100-годишнината на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Среща с авторката.
• „Съвременна клайнианска психоанализа“: първото систематично представяне на клайнианската психоанализа пред българския читател. Разговор със съставителя д-р Светлозар Василев, психоаналитик и преподавател в Нов български университет.
• Онлайн разпространение на немско-българския игрален филм „Кръвта на пеликана“. Разговор с продуцента от българска страна Мила Войникова.
• Оперни концерти онлайн. Покана за първия концерт от тенора Ангел Антонов, солист на Софийска опера и балет.
• Изложба „Пейзажи от Вселената“ на Васил Попов в галерия „Стубел“. Недовършеното творчество на художника представя Филип Зидаров, куратор на експозицията.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Кино „Влайкова“ – ретрокиното на София. Разговор с Олег Ковачев за бъдещето на подобен тип кина и за успешните кампании за набиране на средства , които се проведоха.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Жените композиторки“. Мелани Бонис

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Тайният код на българските резбари
Първото нещо което виждаме, когато влезем в храма, обикновено са  стенописите и иконите. Но много рядко се вглеждаме в иконостаса и орнаментите му, в цялостната дърворезбена украса. Тя символизира  небесния свят, в който майсторите-марангози са вградили приказни птици, лами, змии, дракони, еднорози, сфинксове… Какво означават символите в религиозната дърворезба, какво познание е закодирано в тяхното присъствие в храма?
Проф. Валентин Ангелов, автор на многобройни изследвания върху дърворезбата, много често е задавал въпроса на потомствени резбари: „Защо на дверите и под Христовото разпятие изрязвате лами?“ Отговорът винаги е бил един и същ: „Така са правели нашите деди и бащи, правим го и ние.“ Традицията така повелява, но никой не е знаел смисъла и символиката на изрязваните митологични същества.
За разгадания код на българските иконостаси и за тайните символи в тяхната задължителна украса в предаването разказват проф. Валентин Ангелов, художникът дърворезбар Боян Александров, изкуствоведът Владимир Димитров, Албена Раленкова, редактор на бъдещето книга Тайният код на българските резбари, както и издателката Марияна Шабаркова-Петрова.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Минералните води на България
Природата е дарила България с едно от най-големите богатства: минералните води, вълшебните извори на здравето и красотата. По богатство и разнообразие на своите термални находища страната ни е на едно от първите три места в света.
За техните лечебни свойства, начини на ползване, както и неизползвани възможности, ще говорим с представители на Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването.
Ще научим и малко известно за първото организирано балнеолечение, което е започнало в Хисаря, за музея на бъбречните камъни, както и легенди и предания за лековити минерални извори.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Представяме новия диск на Маргарита Грицкова и Мария Принц посветен на песните на Дмитрий Шостакович.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Малко познат фолклор и качествен уърлд от различни райони на Англия. Сред чудесните изпълнители – гайдарката Катрин Тикъл, Шийра Кемън, популярната Сара Брайтмън, Джез Лоу, арфистката и певица Мойра Грийланд, „Стик ин дъ Уийл“, фолкрокаджиите „Шоу ъф Хендс“, „Белоухед“ и „Ойстърбенд“, уърлд съставите „Лау“ и „Спайро“, Кейт Ръсби и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Нови издания нова и не толкова нова музика
• Почит към Дебюси 100 години по-късно. През декември 1920 г. в парижкото „Ла ревю мюзикал“ е публикувана сборна композиция в памет на Дебюси от изтъкнати композитори като Дюкас, де Фая, Сати, Стравински, Барток и – разбира се – Равел. Пианистът Томер Лев и Симфоничният оркестър „Бухман-Мета“ представят в цялост тази мемориална композиция.
• „Баща ми познаваше Чарлз Айвз“ – нов албум с композиции от Джон Адамс в изпълнение на СО на Нешвил с диригент Джанкарло Гереро.
• Театърът като музика и музиката като театър в албума „Театър“ на групата „Акустик фриндж“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 20 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Платформата Music Elevator започва поредица от онлайн концерти и срещи с музиканти. Какво е бъдещето на музикалните събития в новата нормалност?
• „Gutenachtstrasse“ – Крекхаус представят новия си албум.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Изпълнения на елитни вокални формации от Испания.
• Гост: диригентът Кръстин Настев
• Спомен за Маестро Крикор Четинян



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35