Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 1-7 март

Снимка: www.pinterest.com

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 1-7 март. Това са някои от акцентите в предаването от седми март:

“Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване, или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата е условие на съществуването, то можем ли изобщо да я познаем, и как?”. Това са въпросите, отговори на които търси Боян Манчев с философските си изследвания в “Свободата въпреки всичко”. Премиерата на книгата ще бъде съпътствана с лекцията на Боян Манчев „Танцът на мрака и революцията на тялото“ заедно с режисьорката Ани Васева, на 17 март в Студио 1 на Радио Пловдив.

Язовир "Студена", плажът Алепу, изровените за баластра брегове на р. Марица и една локва в тъй нареченото "Село на фургоните" – това са четирите места, от които художничката и съвременна пърформънс артистка Мария Налбантова черпи вода за проекта си "Суша". Изложбата, която се откри на 2 март в галерия „Интро“, София, и продължава до 9 март, съдържа обекти и видеоинсталация. Сушата е метафора в сложната поредица от свързани проекти на Мария Налбантова, която миналото лято спечели наградата "БАЗА".

Организаторът на София хартиен арт фест Даниела Тодорова покани слушателите на първото от фестивалните събития за тази година – самостоятелната изложба "Емоции" на белгийската художничка Жанин де Реймекер в галерия "Сан Стефано". Поради пандемията цялостната програма на София хартиен арт фест 2021 заема необичайно дълъг период, обхващащ повече от половин година. Освен поредица от самостоятелни изложби, фестивалът, организиран от Фондация Аматерас, ще включва дискусии и лектории, насочени към адаптирането на нестандартни публични пространства към излагането на изкуство.

Бяха представени резултатите от петото юбилейно издание на Конкурса за нова пиеса на Нов български университет с тема „Свободата“. Думата "свобода" най-точно засяга проблемите на новата нормалност според проф. Виолета Дечева. Постъпили са 62 пиеси. Конкурсът спечелиха в съавторство българката Мартина Новакова и испанецът Мигел Валентин с експерименталния си текст за един зрител "Урок по самота".

На 4-ти март в галерия "Ракурси" беше открита изложбата на Чавдар Гюзелев "Свободно прелитащи глави". Експозицията включва произведения в две посоки – големи литографски отпечатъци с реещи се глави и свободни образи и предмети. В другата си част експозицията съдържа големи живописни платна, изчистени от човешко присъствие.

Френският диригент Фредерик Шаслен гостува за първи път в България за концерт на Софийската филхармония на 7-и март в зала България. Диригентът е работил със Соня Йончева и Веселина Кацарова, а в този концерт ще се срещне и с мецосопраното Мария Радоева.

Излезе поетичният сборник на писателката Рада Александрова „Свидетели на свечеряването“, който е своеобразна антология за авторката. Той събира стихове от 14 стихосбирки, както и нови текстове. Рада Александрова е автор и на пиесите "Полегати дъждове", "Въздух за всички", "Ангелът", както и на романа "Всяка вечер е петък".

Какво е състоянието на българската детска литература в последните години дискутираха писателката, преводачка и издателка Зорница Христова и литературоведката проф. д-р Светлана Стойчева в предаването „Какво се случва“ в петък следобед.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55
Дани Бо

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.   Поглеждайки около себе си сега,..

публикувано на 15.04.24 в 11:49

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин . "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин. Чаплин е..

публикувано на 15.04.24 в 10:30