Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 29 март - 4 април

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 29 март – 4 април. Това са някои от акцентите в предаването от четвърти април:

„Случаят Пипилоти Мист“ е заглавието на новата пиеса, създадена от драматурга Здрава Каменова и режисьорката Гергана Димитрова. Пипилоти Мист е ексцентрична съвременна артистка, женена за Том, брат на Аника, която изчезва внезапно, а полицията тръгва по следите ѝ. В три поредни вечери трите части на „Случаят Пипилоти Мист“ бяха представени с четене онлайн. Видеозаписът от него е достъпен на страницата на проекта във фейсбук.

Никола Груев-Котарашки, Мони Воев, Михаил Пешев и Веселин Йовчев са четиримата композитори и музиканти в проекта „Климати“. Четирите годишни времена са вдъхновението за поредицата по идея на Христина Шейретова. Излезе първата от четирите композиции „П'олет“ с автор Котарашки – точно на пролетното равноденствие. Следващите три се очакват с настъпването на всеки сезон

Традиционният вече национален конкурс за драматургия „Иван Радоев“, провеждан в Плевен, обяви своите десет номинации за тази година.

С новоизлезлия сборник „Вечен пътник: Боян Магът – спомени, писма, документи" литературният историк Румяна Пашалийска и проф. Иван Гацов, син на Боян Гацов, както е истинското име на поета, възстановяват паметта за позабравения, но важен за междувоенния период автор. В книгата са публикувани неизвестни лични спомени, писма, документи и фотографии, които не само ни пренасят в литературното минало, но и са доказателство за невярната информация, ширеща се в текстовете на авторитетни и не толкова авторитетни автори.

На първи април "Домът на хумора и сатирата" в Габрово отбелязва своя празник. Остава година, преди музеят да навърши половин век.

Нов дом има Бургаската регионална библиотека „Пейо Яворов“. Новата сграда беше открита на първи април. Освен огромния книжен фонд от над 600 000 заглавия, тя помещава Музей и Културно-образователен център за съвременно изкуство, още изложбени и прожекционни зали, специални помещения за виртуална реалност и модерен детски отдел.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от четвърти април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53