Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неделя, 9 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Напразните усилия на любовта“ от Уилям Шекспир  

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър „Бриз“, ФА „Тунджа“, отец Андон и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
В края на 2019 г. младото семейство Дженифър и Митко Кацеви се завръща в България от Щатите, защото на сватбата си те получават специален подарък от семейството на Митко – пчелин край гр. Карлово. Митко е четвърто поколение пчелар, а началото на пчеларството в семейството е сложено преди сто години, отново с подарък пчелен кошер на сватбата на прадядото и прабабата на Митко. Той среща съпругата си Дженифър в Щатите и след подаръка тя напуска работата си като финансов съветник, за да се учи на пчеларство. Днес компанията на двамата иска да представи на света българския мед, а двамата учат занаята от майката на Митко и се стремят не просто да предлагат мед, а щастие и обич.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Участие на вокална група „Радиодеца“ в онлайн изданието на „Eвропейския фестивал на изкуствата и науката“ във френския град Льош. Разговор с Илина Тодорова, диригент на вокална група „Радиодеца“.
• Тема по желание на слушатели: паметници на културата.
• Пишещите деца: разказ на Василия Елезова от София, финалист в Детския литературен конкурс „Искри“.
• История на детските радиопредавания: Как се появи Бърборино

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Вярата и неверието
Темата за вярата и неверието логично е  една от най-дискутираните в страниците на св. Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан, ни разказва за проявеното неверие от страна на св. апостол Тома, един от 12-те Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя се превръща в непоклатима и убедена вяра. Благовестието за Христовото възкресение, разказано ни от св. евангелист Йоан, завършва тогава, когато всички апостоли са уверени в него. Това заключение е увещание към вярата в Иисус Христос като Син Божи за всички, докоснали се до Христовото благовестие, завършвайки: „А това е писано, за да повярвате, че Иисус е Христос, Син Божий, и като вярвате, да имате живот в Неговото име.“ На избора да вярваш или не ще се спрем заедно с д-р Смилен Марков, преподавател в православния богословски факултет на великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“.
С протойерей Георги Фотакиев, свещеник във варненския храм „Св. цар Борис“ и ръководител на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян Енравота“ ще се върнем към посланията от живота на св. Георги.
• Християнска поезия: стихотворението „Великден“ от Никола Ракитин в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Европа
На 9-и май, денят на Европа, предаването ще бъде посветено на най-важните ценности, факти и посоки, които оформят същността на понятието „Европа“. Събеседници в студиото на живо ще бъдат проф. Александър Кьосев и Десислава Панчева, директор на програма „Творческа Европа“ (непотвърдено). Ще бъдат излъчени интервюта и с Виктор Янков, директор на международните партньорства в инициативата Пловдив 2019 –Европейска столица на културата, както и с оперната певица и директор на фондация „Културни перспективи“ – Ина Кънчева. Предаването ще съдържа и анкета „Какво е Европа за вас“ с популярни български артисти и журналисти – Теодора Духовникова, Георги Господинов, Георги Тошев, Димитър Коцев-Шошо и др.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
Изпълнения на Стоян Величков, Лазар Налбантов, Петя Панева, Радка Алексова и много други любими изпълнители.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
Еко ехо

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
Поредица „Документални записи“ – спектакъл на „Аида“ в Софийската опера на 23.04.21 с диригент Евън-Алексис Крист и с участието на Габриела Георгиева-Аида, Гергана Русекова-Амнерис, Мартин Илиев-Радамес, Кирил Манолов-Амонасро, Ангел Христов-Рамфис, хор и оркестър на Софийската опера.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Пролетни сънища“ от Никола Русев

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песни, посветени на светлината. Песенна лирика от: Волен Николаев, Александър Петров, Ленън и Маккартни, Матоне и Милиачи, Джон Ланг, Димитър Керелезов, Дзукеро…

от 18.30 до 19.30 часа
Покана за пътуване
• Художничката Петя Илиева за Оман
• Феня и Искра Декало за отшелниците в Юдейската пустиня
• Магдалена Гигова за дворците на махараджи в Индия

от 19.30 до 20.30 часа
Кино с думи
История на сценографията – разговор с Мира Каланова, сценограф и преподавател в НАТФИЗ, и гримьорката на театър „София“ Ина Михайлова

20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Опък маркет

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
В неделната вечер ще честитим 85-ия рожден ден на един от последните мохикани сред всепризнатите майстори на диригентския пулт на ХХ век Зубин Мета. От 2002 година е документалният запис с Берлинската филхармония и солистите Миша Майски – виолончело и Табеа Цимерман – виола на „Дон Кихот“ – фантастични вариации върху рицарска тема оп. 35 от Рихард Щраус. Още двама изумителни майстори : цигуларите Исак Щерн и Ицхак Пърлман ще представят своята версия на любимия на меломаните Концерт за две цигулки и оркестър в ре минор от Й.С. Бах. Зубин Мета е на диригентския пулт на филхармонията на Ню Йорк. А записът от 1987 година продуциран от фирмата Sony на Концерт за оркестър от Бела Барток с берлинските филхармоници е сред предпочитаните регистрации на митичния маестро. Ще си припомним разбира се и фурора който предизвикваха Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас водени от Зубин Мета из целия свят…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“. Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00..

публикувано на 18.06.21 в 16:41

Петък, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората..

публикувано на 17.06.21 в 16:08

Четвъртък, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада“ в разнопосочни стилове и сюжети: какво представлява и какво символизира Японската градина, случаят „Ериксен“ – между спорта и кардиологията, коктейлите и песните на..

публикувано на 16.06.21 в 14:24

Сряда, 16 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта с обичания български поет, бард и журналист Ивайло Диманов. Ще разговаряме за десетата му юбилейна стихосбирка „Всички пътища водят към Гарибалди“, появила се на..

публикувано на 15.06.21 в 17:16

Вторник, 15 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Добавените светове и реалности на Албена Баева – художник, изобретател и галерист. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз джем Ladies Sing Jazz Програмата включва..

публикувано на 14.06.21 в 17:08