Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 26 април - 9 май

Снимка: Pixabay

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за дните от 26 април до 9 май. Това са някои от акцентите в предаването от девети май:

Политическата поезия стана тема в "Артефир" в понеделник. Беше представено новото издание на сатиричната поема на Стоян Михайловски „Книга за българския народ“. Мартин Чорбаджийски, представител на издателя – сдружение „Българска история”. Темата продължи проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет. Той представи новата си стихосбирка с политическа поезия „Влюбване в диктатора“. Стиховете са писани между 2017 г. и 2020 г. и търсят големите обществени конфликти зад злободневни теми.

По случай старта на тригодишния Международен проект за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа, New Stages Southeast, Гьоте институт кани на серия от сценични четения и пърформанси от 12 до 16 май. Ще бъдат представени текстове на две от най-актуалните имена на новата германска сцена – Мария Милисавлйевич и Саша Мариана Залцман. Фестивалът ще домакинства и десетото юбилейно издание на платформата ПроТекст, която тази година представя нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия "Юродрам".

„Възможната институция“ се нарича проектът, представян в пространството за съвременно изкуство Swimming pool в София. Това е проект за институциите в пожелателен, в реален или във фантастичен смисъл. В него участват група визуални артисти, театрали, психолози и куратори. Началото на „Възможната институция“ е поставено от изложба и ще продължи със серия от пърформанси, дискусии и уъркшопове до 13 юни. 

Оперната певица Мила Михова представи предстоящите си два рецитала на 14-и и 28-и май в галерия “Оборище 5”. Тематично построени около приказката на Оскар Уайлд „Славеят и Розата“, в рециталите, под акомпанимента на пиано от Василена Атанасова, ще прозвучат произведения на Хендел, Белини, Сен-Санс, Брамс, Римский-Корсаков и други.

По традиция всяка година във вечерта на Международния ден на театъра – 27 март Съюзът на артистите в България връчва националните награди "Икар", с които откроява най-големите сценични постижения през изминалата календарна година. През 2020 и 2021 г. пандемията наруши традицията. Миналата година церемонията беше отложена за есента и за пръв път празничното събитие премина без публика. Тази година в Деня на театъра символично бяха обявени единствено имената на номинираните, а награждаването предстои на 11 май на сцената на Народния театър.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от осемнайсети април.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Къде живее вятърът“ и световно признатият метод сугестопедия

„Къде живее вятърът“ е сугестопедична книга, която стимулира децата да четат и учат с лекота, точно като на игра. Тя обогатява знанията им, провокира любопитството и въображението им, подобрява концентрацията им и улеснява възприемането и запаметяването на информацията, представена интерактивно. Силвия Йорданова, позната на малките като Анабел..

публикувано на 23.09.21 в 08:15

18 разказа, които ще запомните за цял живот

„Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази“ от Тома Клер е сборник с разкази, обединени от темата за убийството. Политическо убийство, нещастен случай, серийно убийство, самоубийство, убийство в състояние на афект. Всеки разказ е неповторим и напълно непредсказуем. Преводът е на Радостин Желев. В текстовете е цялото многообразие на..

публикувано на 22.09.21 в 16:06
Сцена от филма “Заедно с теб“

Филмът на Димитрис Георгиев „Заедно без теб“ вече е част от каталога на NO BLINK

След като имаше своята премиера в рамките на 30 часа в платформата за българско късометражно кино NO BLINK и множество прожекции на световни фестивали, една от които в селекцията на„Берлинале“, филмът на младия режисьор Димитрис Георгиев „ Заедно без теб “ трайно се настани в онлайн пространството. Историята, вдъхновена от реалната съдба..

публикувано на 22.09.21 в 13:50

Минало и бъдеще се срещат в изложбата „Род“

Потомка на Бенковски среща природните забележителности и традиционната българска шевица на своите платна   в изложбата „Род“. Художничката Радина Росенова представя  28 картини, в които интерпретира 28- те региона на България в експозицията, която гостува на къщата на „Верен Стамболян” в Пловдив в рамките на „Празници на Стария град“. Ра дина..

публикувано на 22.09.21 в 09:42

Изложба припомня филосфията на рейв културата в България

С шарени коси, цветни и широки дрехи, много и различни обеци, свободни да следват себе си, заредени с ентусиазъм и собствен ритъм, много от младите хора в края на 90-те години у нас изповядват философията на рейв културата. Днес идеологията им може да бъде проследена в мултижанровата изложба „BRA | Български Рейв Архив“, която се открива на 22..

публикувано на 21.09.21 в 18:52