Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Понеделник, 17 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от последното издание на Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон – Франция. Рецитал на Беатриче Рана – пиано, от 2 август 2020 г. В програмата: творби на Фридерик Шопен, Исаак Албенис, Морис Равел.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
На гости в търговищкото село Макариополско.
Ще разберете как протече общоселския празник на Гергьовден. От срещите с кмета на селото, читалищния секретар и жители на Макариополско ще разберете за историята на настоящето на населеното място, за делниците и празниците на жителите му, за забележителностите и поминъка. Ще чуете и автентични народни песен от самодейната група към читалището, които се пеят само в този район.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Бразилски песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Антон Цамбов, Анастасия Костова, Георги Петров, Костадин Михайлов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Галошите на щастието“ от Ханс Кристиян Андерсен – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Ден на българския спорт. Какво е състоянието на любителския и професионалния спорт у нас? Разговор с Юлиан Карабиберов, кондиционен треньор и преподавател.
• За лова зад високи огради. Кой контролира изграждането на ловни огради в горските територии? Защо туристи и ловци от страната алармират за феодализиране на българските гори? Гледните точки на Тома Белев от инициативата „Зелени закони“ и инж. Юлиян Русев от Изпълнителна агенция по горите.
• Главен герой: Боряна Кръстева от вида на „пътуващите хора“. Какво крият пътуванията по неутъпкани пътеки и кои са уроците, които учи по време на своите „Мистични разходки из България“?
• Минути на редактора: Музеят на спорта на България – част от 100-те национални исторически обекта и още за експонатите, за събраната спортна слава и за историята. Интервю с Катя Иванова, уредника на Музея.
• Terra Култура:
- Спасители на културно наследство и историография
Откривателите на Панагюрското златно съкровище и ролята на случайността, личността и времето – коментар и хроники в звук;
- Резултатите от Националната научна конференция „Априлското въстание 1876 – исторически и историографски аспекти“ – с директора на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Славчо Шопов.
- Кой е първият и неизвестен спасител на мозайките в Епископската базилика в Пловдив – разговор с журналистката Силвия Недкова.
• Софийска стокова борса

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Барабанистът и автор Пейо Пеев представя новия албум „Галактика – 2x20“ на група Спринт.
• Изпълнения на Карл Верхейн, Джоузеф Уилямс и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Литературния онлайн проект на Марий Росен и Теодора Дончена-Теч „Страх Ах Ха“.
• Ния Пушкарова с автобиографичната изложба „Аз, нормалната!“
• „Ноктерн“ представят новия си албум „Scavengers“.
• Актьорът Александър Тонев – между Санчо Панса, „Икар“ и Ромео.
• Скулпторът Косьо Минчев и фотографката Людмила Магдалена с две паралелни съвместни изложби „Сигнал“ и „Son“.
• Марин Трошанов за новата му книга „Еми и крадецът на сенките“.
• Кинокритичката Катерина Ламбринова с коментар за филмите – финалисти за европейската награда ЛУКС.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Джазменът Огнян Видев на 75 – разговор за  свобода, бунт, джазманталитет и успехът на българския джаз през 70-те.

от14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Европейски владетели: Хенри VIII – църковната реформа.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Различията и как говорим за тях
В международния ден срещу хомобофията и транфобията със Симеон Василев – съпредседетел на Фондация „Глас“, разговаряме за сексуалните различия; за мълчаливата толерантност и категоричното и шумно отричане.
• „Хроника на дупнишките евреи“
Миналата седмица в град Дупница беше представена едноименната книга на местния изследовател Явор Тодоров. Какви истории съдържа тя и защо те трябва да бъдат разказвани – за всичко това е разговорът с автора и с колегата Михайлина Павлова, редактор на изданието.
• Светове: Катрин Димитрова и Ваня Тодорова ще разкрият как и къде се кръстосват светът на конете и светът на хората с двигателни увреждания.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Ние в картографията на Изтока и Запада
Как присъства създадената от хан Аспарух държава на европейските и арабските карти и от средновековните  географи и историци; къде, освен на Балканите, средновековните българи оставят следи, които могат да се намерят и на съвременните карти и пътеводители...
Събеседници: професор Стоянка Кендерова и Арманд Басмаджиян от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, професор Атанас Стаматов, Димитър Стоименов от Държавната агенция „Архиви”, Петко Колев от Центъра за изследвания на българите, д-р Веселина Вачкова и професор Георги Елдъров – историци.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Музиканти, родени под знака на Телеца: Клаудио Монтеверди, Франц Лехар, Карло Мария-Джулини, Робърта Питърс, Барбра Страйзънд, Стиви Уондър, Енгелберт Хъмпърдинк и Шер.

от 18.30 до 19.30 часа   
Жива вода – Фолклорни новини
Гостува кавалджията Живко Василев с покана за премиерен концерт. Диригентът Ганчо Гавазов разказва за фолклорен конкурс, който очаква музикалното училище в с. Широка Лъка, а музикантът Костадин Генчев споделя интересна новина за група „Булгара“.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Осло. Свири Филхармонията на Осло с диригент Кент Нагано и солистка Вероника Еберле – цигулка. В програмата: Рихард Вагнер – Прелюд към „Парсифал“; Албан Берг – Концерт за цигулка и оркестър „В памет на един ангел“; Йоханес Брамс – Симфония № 1 в до минор, опус 68.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 11 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Мистичните пътеки на България – 50 лековити и чудотворни места“ – разговор с автора на книгата Ирена Григорова за историите, преживяванията и хора, които са изпитали чудодейната мощ на тези обекти, описани в новата ѝ книга.
• А сега внимавайте: соловия проект Серж Танкян от S O A D

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
От фестивала „Интьоне“ в Дийрсбах, Горна Австрия. Квартет „Адрабеза“ на словенския саксофонист Васко Атанасовски с италианския акордеонист Симоне Дзанкини, френския тубист Мишел Годар и още един словенец – Мариан Станич на барабани – един етнически шарен и стилово композитен състав с търсения в пресечните точки между жанровете.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство. В студиото в откровен разговор за младежкото образование в сферата..

публикувано на 20.06.21 в 14:24

Неделя, 20 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Змейова сватба“ от Петко Юрданов Тодоров от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на група „Булгара“, Мартин Любенов, Лиса Джерард и хор..

публикувано на 19.06.21 в 08:45

Събота, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“. Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00..

публикувано на 18.06.21 в 16:41

Петък, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората..

публикувано на 17.06.21 в 16:08

Четвъртък, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада“ в разнопосочни стилове и сюжети: какво представлява и какво символизира Японската градина, случаят „Ериксен“ – между спорта и кардиологията, коктейлите и песните на..

публикувано на 16.06.21 в 14:24