Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще имате възможност да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „Чичовци“. Публикуваната през 1885 г. повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ излъчване е било осъществено през далечната 1965 г. Радиопиесата под режисурата на Николина Томова е част от Златния фонд на БНР и пази гласовете на артистите Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Лео Конфорти, Стефан П. Димитров, Рачко Ябанджиев, Маргарита Дупаринова, Магда Колчакова, Георги Раданов, Димитър Бочев и Йордан Матев.

Нито произведението, нито неговият автор, а още по-малко  празникът, в който то ще прозвучи в ефира на програма „Христо Ботев“, имат нужда от високопарно представяне, тъй като тяхното място в словесната ни история е неоспоримо, а важността за културната ни памет – неотменима.

Радиоварианът, който ще чуете, обаче може би заслужава няколко думи. Преди всичко той изненадва днес, повече от половин век от създаването си, със своето съвременно звучене, което напълно заличава отстоянието между епохата на неговото създаване и съвремието на слушателите днес. Това до голяма степен се дължи на литературното майсторство на Иван Вазов и дълбинното му познаване на българската душевност, но и на таланта на звездната плеяда артисти, взели участие в драматизацията. Атмосферата на радиопроизведението е плътна и оставя вярна на повестта, така че няма как и вие да не се потопите за час в комичния, но и трагичен свят на Вазовите герои. Чичовците остават все така истински, живи и близки, а чрез уголемяващата лупа на иронията ни показват, че всеки от нас носи в себе си частица от тях.

Едва ли има по-подходящ момент да си ги припомним от празничния ден, в който честваме нашата култура и писменост.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 17.05.21 в 08:15

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34