Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На гости в село Селановци

4
Центърът в село Селановци
Снимка: Валери Леков

Селановци е най-голямото село в Северозападна България. Намира се в община Оряхово, врачанска област и в него живеят около 3500 човека, а дължината на улиците му, според кмета на селото, възлиза общо на цели 80 километра.

Петя Русимова, директор на училището, и Росица Койнова, кмет на селото
Образованието в Селановци е на особена почит – килийно училище е имало, макар и в землянка към черквата, още преди освобождението, като през 1872 г. учителя Георги Йончев е обучавал 58 момчета в едно отделение. Не случайно всяка година в селото се организира и провежда уникалния за страната ни Национален конкурс за малки философи „Малкият принц“, като главен организатор е основното училище „Никола Вапцаров” и неговия всеотдаен директор Петя Русинова. Тя е и председател на читалището, което носи името Самообразование и е основано през 1894.

Детски кът
Хората са добри, гостоприемни и трудолюбиви. Като потвърждение на трудолюбието им е и един от паметниците в центъра на селото, който изобразява две мотики.

Още за Селановци чуйте в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъхав чай в село Розовец

Лаура Рос от Холандия и Андреас Кунц от Германия се заселват в село Розовец в Сърнена Средна гора преди осем години. Лаура е етноботаник, а Андреас – журналист. Преди три години се ражда дъщеря им Максин, а заедно с нея се ражда и фермата им за чай.  В двора си и на няколко малки земеделски парцела в близост до къщата семейството отглежда билки за..

публикувано на 29.05.23 в 13:25
Снимката е илюстративна

Изкуственият интелект – ментор по всичкология

До края на годината изкуственият интелект ще придобие възможности, за които сме чели само в научно-фантастичните книги. Това заяви в ефира на "Какво се случва" Доброслав Димитров , председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании и на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии". Според него е време да приемем..

публикувано на 29.05.23 в 09:10

Паметник на светите братя Кирил и Методий откриха в училището в село Дъбово (видео)

В навечерието на 24 май в Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в мъглижкото село Дъбово беше открит паметник на светите братя. Паметникът беше открит с тържествен водосвет за здраве. Проектът за изграждане на паметник е финансиран със средства от бюджета на училището. Директорката на..

публикувано на 29.05.23 в 08:45

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 28.05.23 в 09:40