Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 22-30 май

Снимка: pixabay

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 22-30 май. Това са някои от акцентите в предаването от 23 май:

На 22 май с тържествен концерт по случай стогодишнината на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в зала България бе открито 52-рото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Фестивалът продължава до първи юли с над 50 прояви и повече от 400 участници от 13 държави.

В неделя бяха връчени наградите на 43-тия Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ в Шумен. Гергана Ивайлова Гълъбова от Софийския университет "Свети Климент Охридски" заслужи голямата награда в конкурса, организиран от Шуменския университет – издаване на книга от Университетското издателство "Епископ Константин Преславски".

На 24 май в предаването „Познати и непознати“ бяха обявени резултатите от XII поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“ под надслов “Най-хубавото се вижда само със сърцето“.

Фондация „Академия Аскеер“ връчи за 30-и път своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. В категорията „Режисура“ тази година статуетката, изработена от Георги Чапкънов, получи режисьорът Стоян Радев. Наградата му беше присъдена за спектаклите „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби в Малък градски театър „Зад канала“ и „Плач на ангел“ от Стефан Цанев в Народния театър „Иван Вазов“.

Още през 2019 г. дебютният документален филм на журналиста Емил Спахийски „Икар от Кочериново“ е отличен с наградата "Златен ритон". Едва сега, на 26 май, филмът бе показан премиерно в Дома на киното в София. Филмът разказва историята на изобретателя Николай Поповски и ще има прожекции в кина и в Пловдив, и във Варна.

Music Daze e името на фестивала за музика и танци, който ще се проведе на 11,12 и 13 юни на хълма Бунарджика в Пловдив. Това го прави първия за 2021 година летен фестивал.

Мотото на тазгодишния Пролетен панаир на книгата е „Девет процента ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация“. Форумът ще се проведе пред НДК между 31 май и 6 юни.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 30 май.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09

Фестивалът „Панаир на куклите“ ще бъде закрит на 19-ти септември

Проведе се 11-ият Международен фестивал на уличното и куклено изкуство – „Панаир на куклите“ на сцената на кукления театър в София. С тазгодишното издание се отбелязват и 75 години от първото изиграно представление там. За първи път фестивалът има и специално подготвена, онлайн програма, която дава възможност представленията да бъдат видени в рамките..

публикувано на 17.09.21 в 14:23
Катя Зографова

Любимите места на писателите

В Деня на София с поглед към любимите места на писателите и поетите в София. Три са историческите кафенета, които са събирали мислите и идеите на литературна София, и в които са се раждали вдъхновения и творби. Само едно от тях е запазено и до днес и това е кафенето до Народния театър. Също така малко известен факт, че Вазов е наричал планината Витоша..

публикувано на 17.09.21 в 12:40

Изложба за зараждането на рейв музиката в България се открива в Студентския дом

Ретроспективната изложба "Български Рейв Архив" се открива на 22 септември от 19:00 ч. в Националния студентски дом в София и е отворена за посетители до 29 септември. Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те..

публикувано на 17.09.21 в 10:21