Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Към началото

Второ студио на БНРБлагодарение на комбинация от търпение и съвременни технологии, невъзможен за излъчване запис (множество дефекти и липса на звукова информация) от далечната 1951 година на радиопостановка по романа на И. С. Тургенев „В навечерието“, (реж. Ангел Вълчанов), беше успешно реставриран. Диалозите и невероятната игра на големите актьори: Зорка Йорданова, Мирослав Миндов (изиграл Бойчо Огнянов в „Под Игото“), Рачко Ябанджиев (изиграл Хитър Петър във филма от 1960 г.) и др., бяха успешно възстановени и мастерирани дигитално, заедно със звуковите ефекти и музикалните преходи.

Радиослушателите ще могат да усетят една тотално различна дикция, игра и емоционалност от едно отминало време. Архивните снимки са благодарение на Личен архив и Музей за история на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров“.

Старите студийни кадри са от други записи, имащи за цел да се види вида на студиото и технологиите от онова време и сега. Излъчването е в неделя, 27 юни по програма „Христо Ботев, от 0.15 часа.

Константин Райдовски, звукоинженер в БНР

Тази неделя петнайсет минути след полунощ можете да се върнете в 19 век, където се развива действието на романа „В навечерието“, изграден върху драматичната история за любовта на млада руска аристократка и български студент. Ще преживеете и още едно завръщане – в началните години на Радиотеатъра. В толкова отдавнашната ни постановка ще се срещнете както с големите актьорски гласове, които фондът ни грижливо съхранява, така и с режисурата на Ангел Вълчанов – един от основоположниците на Радиотеатъра. Той работи в Радио София в годините от 1945 до 1958 като главен режисьор. Завършва Художествената академия в София. Специализира в Париж. По-късно завършва и режисура в школата към Народния театър. Преподава във ВИТИЗ (днешния НАТФИЗ). От 1958 г. започва работа в БНТ като главен режисьор, където работи до пенсионирането си.

Ангел ВълчановАнгел Вълчанов е част от съзвездието изключителни режисьори, някои от които отдадоха на Радиотеатъра част, а други – целия си професионален път. За тях Радиотеатърът беше мисия, школа и празник. Именно те избираха и събираха във Второ студио на БНР най-талантливите актьори, драматурзи, композитори. Днес ние стоим върху техния градеж с основи от висок професионализъм и етажи от безмилостна естетика. Те обичаха Радиотеатъра. Те му се посветиха. Дължим им много. Помним ги. И ги пазим.

Повече за онези години можете да научите в Архивен фонд на БНР, „Радиотеатър – спомени от режисьорите Кирил Каменов и Мария Нанчева“.

Снимки: личен архив, Музей на радиото

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще имате възможност да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „Чичовци“. Публикуваната през 1885 г. повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ излъчване е било осъществено през далечната 1965 г...

публикувано на 22.05.21 в 09:05

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 17.05.21 в 08:15

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41