Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 23 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция: Български поети
Иван Цанев

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Метаморфози срещу понеделник
Разговор с Юлия Георгиева – активист, правозащитник, човекът зад Розовата къща, ако някой знае много за дрогата, за зависимостите, за проблемите на хората оказали се в ситуация на зависимост и безпомощност – това е тя. Разказва съдбата на хората, с които работата и я среща не просто с емпатия, а истинска обич. И понеже в нея има повече сила и енергия отколкото природата й може да понесе, напоследък се занимава и с дърводелство като че ли.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон - Франция, от 10 август 2020 г. Рецитал на Бертран Шамаю – пиано. В програмата: творби на Ференц Лист, Рихард Вагнер, Камий Сен-Санс, Клод Дебюси и Морис Равел.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни песни и мелодии от Венецуела и Колумбия. Изпълнение – Видал Лопес, Симон Диас, темпераментният Луис Мариано, „Мерекумбе“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на група „Булгара“, Христина Белева, Милена Ставрева и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Мъдрецът“ от Роси Кота

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Невероятната история на джуджето Чипике“ от Шандор Фодор – 1 част

от 8.10 до 9.00 часа
Концерт забавна музика

от 9.10 до 10.00 часа
Нашият ден
• Пет години от създаването на танцовия състав „Фалмис“ към Дружеството на банатските българи в България – разговор с ръководителката Светлана Караджова за минали и предстоящи прояви – авт. Елисавета Белеганска
• Лятото е време за фестивали не само у нас, но и в Европа. След тежката изолация, която преживяха много от музикантите, сега за тях е истинска наслада отново да се срещат с колеги и най-вече с публика, която е на живо в залите. В разговор със Светлана Димитрова известната пианистка Мария Принц разказва за срещите си с прочути оперни певци на различни европейски сцени.
• Наградите за зелена журналистика „Див Кестен“ Какво разбиране влагат в това определение организаторите на наградите. Каква е перспективата пред „зелените“ журналисти в новите реалности на зелената сделка.

от 10.00 до 11.00 часа
Хумор и сатира
Кабаре

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Нови продукции: „Now Or Never”  на Йона Нилсон. Вокалистът и кийбордист на триото Dirty Loops издаде своя солов албум на 5 август 2021г.
• Нови записи на Сирил Еме, Кърт Елинг, Уил Даунинг и др.

от 12.20 до 13.00 часа
Концерт лека класика

от 13.00 до 14.00 часа
Радиотеатър
„Да си паркираш колата в двора на Харвард“ от Израел Хоровиц – 1 част

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
„Под небето на Париж“ – виртуална музикална разходка в „Града на светлините и любовта“ с музиката на Жак Офенбах, Габриел Форе, Рикардо Кочанте, Жозеф Козма, Юбер Жиро, Морис Шевалие, Върнън Дюк и др.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
Бургаските евреи вчера, днес и утре
Предаването гостува на еврейската общност в гр. Бургас.
Събеседници са Тико Варсано – председател на Регионалната организация на евреите „Шалом“, Алберта Алкалай – председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ и участници в конкурса „Който спаси един живот, спасява цяла вселена“

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Панаирите по българските земи до Освобождението
Битката за пазарите на Империята
Бързо развиващите се икономики на европейските Велики сили откриват в земите под османска власт голям пазар за фабричните си стоки и благодатен източник на евтини суровини. Насам се отправят търговци, пътешественици, авантюристи и дипломати, които проучват и описват природните особености, важните съоръжения, бита, културните специфики, произвежданите от местното население продукти и пазарите. Благодарение на обилната и подробна информация в пътеписите и консулските доклади, макар и недокрай проучена,  до нас достигат ценни сведения за стопанския и културния живот  по онова време. Изобилието от стоки, идващи от Запад, е едно от условията за процъфтяването на панаирите по нашите земи от средата на 18 до средата на 19 век. На панаирите се сблъскват интересите на търговците от водещите европейски държави – Франция, Англия, Австрия. Освен в чисто пазарната конкуренция представителите на Великите сили се впускат в дипломатически ходове, влизат в лични контакти, поднасят подаръци и обсипват с ласкателства представителите на висшата османска власт, за да се сдобият с по-изгодни условия за търговия. Впрочем, според споделяните тогава от Високата порта икономически идеи, свободният достъп на чуждите търговци и изобилието от вносни стоки било смятано за гаранция за просперитета на Империята. Ето защо със западните държави се сключват търговски договори, т.нар. капитулации, при много изгодни за тях условия. В крайна сметка неравностойната конкуренция задушава местното производство. Във времената на големите панаири се връщаме с разказите на доц. Пенка Данова, проф. Иван Русев, д-р Християн Атанасов и доц. Георги Граматиков.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Манипулации в комуникацията
Разговор с доц. Десислава Бошнакова, ръководител на департамент „Медии и комуникации“ в НБУ; Слави Стоев – психолог и организационен консултант, и Кристина Деспотова – доктор по журналистика.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Концертен вариант
Звучат изпълнения на Кремена Станчева, Павел Сираков, оркестър „Славия“, Странджанската група и много други.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Лос Анджелис, от 2 октомври 2018 г.
Свири Филхармонията на Лос Анджелис с диригент Густаво Дудамел и солисти: Мартин Шалифур – цигулка, Робърт деМейн – виолончело и Джоан Пиърс Мартин - пиано. В програмата: Еса-Пека Салонен – „Ел Ей Вариации“ от 1996 г.; Лудвиг ван Бетовен – Троен концерт за цигулка, пиано и виолончело в До мажор, опус 56; Андрю Норман – Sustain (Устоявай), световна премиера на творбата, специално поръчана от Филхармонията на Лос Анджелис.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Как общуваме в социалните медии и как това общуване ни променя, как да се справяме с тревожността, завладяла ни заради пандемиятата от Ковид 19 и как можем да гледаме на слабостта си като на сила – разговор с психотелесния психотерапевт Кремена Станилова
• А сега внимавайте: информация за предстоящия на 25 август 2021 г. концерт на Бет Харт.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Италианският „Fonterossa Open Orchestra“, ръководен от контрабасистката Силвия Болоньези, на фестивала „Джаз и вино на мира“ в театър „Метастазио“ в Прато. Силвия Болоньези, като ученичка на Буч Морис, използва техниката, развита от него за дирижиране на големи импровизиращи ансамбли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 6 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният"..

публикувано на 14.07.24 в 08:15

Неделя, 14 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Казаларската царица" от Иван Вазов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 13.07.24 в 08:30