Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Стара Загора се включва в Европейската седмица на регионите и градовете

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

На 12 октомври Община Стара Загора е домакин на информационен семинар на тема „Готовност на регионите за дигитална трансформация – ролята на публичния и частния сектор – „Умен град“.

Събитието ще се проведе през платформата ZOOM на 12 октомври от 17.00 часа в рамките на деветнадесетото издание на инициативата на Европейския съюз – Европейска седмица на регионите и градовете (#EURegionsWeek), насочена към възстановяването на регионите и градовете.

„Заедно за възстановяване“ – Европейска седмица на регионите и градовете

Форумът дава възможност за установяване на сътрудничество между региони и градове от цяла Европа и обединяване на всички заинтересовани страни в процеса към сближаване и приобщаване чрез учене и обмен на опит, добри практики и стимулиране на сътрудничеството.

Готови ли са регионите (и в частност град Стара Загора) за дигитална трансформация и каква е ролята на публичния и частния сектор в изграждането на т.нар. „Умен град“ – е основната тема, която ще бъде дискутирана.

Информационната сесия има за цел да покаже ползите от дигитализацията в посока предоставяне на по-ефективни, устойчиви и приобщаващи градски услуги и среда, ориентирана към гражданите и бизнеса. Ще бъдат представени основните приоритети, определени на европейско и национално ниво, във връзка с развитието на дигитализацията и ще се обсъди напредъкът на страната в това отношение.

По време на сесията ще се представят интересни примери за дигитализация в други близки до Стара Загора градове. Участниците ще разгледат начините за взаимодействие между публичния и частният сектор. Ще се очертаят основните моменти за това как дигитализацията може да бъде приложена на местно ниво и готовността на Стара Загора за предстоящата трансформация на икономиката към енергийна неутралност и как цифровизацията може да подкрепи тази промяна.

Повече за събитието разказва в “Нашият ден“ Росица Райкова, началник отдел “Инвестиции“ в Община Стара Загора.

Чуйте в звуковия файл.

www.starazagora.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили –..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25